Σύμφωνα με την παράνομη «ραδιοτηλεοπτική εταιρεία» Μπαϊράκ, «επίσημο» ραδιοτηλεοπτικό φορέα του παράνομου ψευδοκράτους, συναντήθηκαν πρόσφατα ο λεγόμενος «υπουργός οικονομικών» του ψευδοκράτους, Αλισάν Σαν με τον «πρόεδρο» της «επιτροπής φιλίας “τδβκ”-Αζερμπαϊτζάν», Ορχάν Χασάνογλου. Στα λεγόμενα του κ. Σαν κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η «μεγάλη σημασία» που αποδίδουν στις σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και «τδβκ», υποστηρίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση «του δεσμού αγάπης μεταξύ των δύο χωρών».
Έπειτα, σε δηλώσεις του, ο Ορχάν Χασάνογλου, σημείωσε πως υπάρχουν «8 γιατροί, σχεδόν 40 ακαδημαϊκοί, 10 επιχειρηματίες έστω και μικρού μεγέθους, σχεδόν 300 φοιτητές και περίπου 240 οικογένειες από το Αζερμπαϊτζάν» στα κατεχόμενα και τόνισε τη ζωτική σημασία που έχει η συνεργασία των δύο «χωρών» για μελλοντικές επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Είναι ευρέως γνωστό ότι το Αζερμπαϊτζάν υποκινείτο ανέκαθεν από την Τουρκία, η οποία το χρησιμοποιεί ως «μαριονέτα» για να πετύχει τους απώτερους σκοπούς της. Μάλιστα, σε παλαιότερη δήλωσή του, ο Ερσίν Τατάρ, μίλησε για «τρία κράτη, ένα έθνος», υπονοώντας ότι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το ψευδοκράτος αποτελούν τρεις διαφορετικές οντότητες που συγκατατάσσονται στο ίδιο έθνος, το τουρκικό. Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν έκανε πολλές φορές απόπειρες να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, όμως με παρεμβάσεις της Ε.Ε, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα οι προσπάθειές του.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία, προφανώς, συνεχίζει τις εντατικές προσπάθειες για αύξηση του πληθυσμού της «τδβκ», ώστε να κατέχει μεγαλύτερη ισχύ και βαρύτητα και να έχει το «πάνω χέρι» σε κάποιο ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Ακόμη, με αυτή την τακτική, οι τ/κ δεν θα θεωρούνται μειονότητα και θα καταφέρουν να αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότερα προνόμια και δικαιώματα στην Κύπρο. Η διείσδυση στα δημογραφικά δεδομένα μέσω του εποικισμού, αποτελεί γνωστή τουρκική τακτική και χρησιμοποιείται γενικότερα παγκοσμίως ως μέσο για απόκτηση δικαιωμάτων σε διαφιλονικούμενες περιοχές, στο πλαίσιο οποιασδήποτε επεκτατικής πολιτικής.
Συμπερασματικά, η συμμαχία Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να επεκτείνεται και στο Κυπριακό, κάτι που δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε. Βάσει του Άρθρου 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο εποικισμός θεωρείται έγκλημα πολέμου και τιμωρείται ποινικώς. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν επικύρωσε το εν λόγω Καταστατικό, η κυπριακή πλευρά δεν μπορεί να προσφύγει εναντίον της Τουρκίας συνολικά, αλλά μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον των προσώπων που είναι υπεύθυνα για την παράνομη στάση της Τουρκίας. Η καταγγελία του εποικισμού αποτελεί απαραίτητο βήμα στο οποίο πρέπει να προβεί η κυπριακή ηγεσία, έχοντας ως βάση στην πολιτική της την πραγματική Απελευθέρωση της πατρίδας μας. Για αυτό, απαιτείται αρχικά η επανατοποθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση της εισβολής και της κατοχής.
Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης