Καταδίκη Φρέντυ Μπελέρη σε δύο χρόνια φυλάκιση

Παρόλο που το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα έχει ταφεί από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, εξελίξεις που αφορούν τους Έλληνες της περιοχής υπάρχουν μέχρι σήμερα. Ίσως να είναι εύκολο να αναφερόμαστε σε εξομάλυνση στις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας, ίσως είναι ευκολότερο να κατονομάζεται η Βόρειος Ήπειρος ως «Αλβανία», όμως οι πληγές που χαράχτηκαν παραμένουν ανοιχτές, υπενθυμίζοντας στους συμβιβασμένους, πως ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου διώκεται.

Στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2023, εξελέγη Δήμαρχος Χειμάρρας ο Βορειοηπειρώτης Φρέντυ Μπελέρης, επικρατώντας επί του Αλβανού αντίπαλου υποψηφίου, Γκιόργκι Γκόρο. Έτσι, οι ανέκαθεν ανυπότακτοι Χειμαρριώτες ξέσπασαν σε θύελλα πανηγυρισμών. Ο Φρέντυ Μπελέρης, όμως, είχε συλληφθεί στις 12 Μαΐου, δύο μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, από το αλβανικό κράτος, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Έκτοτε, ο κ. Μπελέρης βιώνει τον πλήρη εξευτελισμό. Ενώ πρόκειται για τον νόμιμο Δήμαρχο Χειμάρρας, κρατείτο από την αλβανική αστυνομία, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024, ο κ. Μπελέρης κρίθηκε ένοχος από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της διαφθοράς, και ακολούθως, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Στην απολογία του, ο κ. Μπελέρης ανέφερε τα εξής: «Η απόφαση για τη σύλληψή μου ελήφθη την Τετάρτη, 10.05.2023, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου συμμετείχαν αρχηγοί από όλα τα αστυνομικά τμήματα[…]. Το σχέδιο ήταν να με συλλάβουν προκειμένου να χάσω τις εκλογές και να με αφήσουν ξανά ελεύθερο μια εβδομάδα μετά τις εκλογές. Το εν λόγω σχέδιο, το χάλασαν οι πολίτες της Χειμάρρας που με εξέλεξαν Δήμαρχο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δίκη ήταν μια παρωδία, «με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με “διορισμένη” δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης». Αυτή η περιγραφή δίκης παραπέμπει στην εποχή που ο τότε Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ενβέρ Χότζα, έκρινε ενόχους εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες, με σκηνοθετημένες δίκες, αποστέλλοντάς τους σε μπουντρούμια από όπου ελάχιστοι εξήλθαν ζωντανοί.

Απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει από τα διεθνή δικαστήρια την εξασφάλιση των τεσσάρων βασικών ανθρώπινων ελευθεριών για την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, που βρίσκεται στα ελληνικά, υπό αλβανική κατοχή, εδάφη. Η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου αποτελεί αναγνωρισμένη και εγκεκριμένη μειονότητα και αποτελεί χρέος της Ελλάδας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας να την προστατέψει, προστατεύοντας έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ολότητά τους. Δεν δύναται εν έτει 2024 να γινόμαστε μάρτυρες ενός καλοστημένου σχεδίου επιβολής από πλευράς Αλβανίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες του κ. Μπελέρη και Χειμαρριωτών, η δίκη ήταν κατευθυνόμενη από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος θέλει να ελέγχει την περιοχή της Χειμάρρας. Επομένως, είναι αδιανόητο να μην στηρίζουμε τους αδελφούς μας και να τους αφήνουμε στο έλεος του αλβανικού παρακράτους.

Το προαναφερθέν δεν μας βρίσκει προ εκπλήξεως. Για πολλοστή φορά, το εγκληματικό κράτος της Αλβανίας δρα εις βάρος της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, επιχειρώντας παντοιοτρόπως να αποκτήσει την υποταγή της ανυπότακτης Χειμάρρας, μιας περιοχής που δεν σκλαβώθηκε από τον οθωμανό κατακτητή κατά τη διάρκεια των 400 χρόνων σκλαβιάς, που κράτησε αλώβητη την ελληνική παράδοση όλα αυτά τα χρόνια που η Βόρειος Ήπειρος παραμένει σκλαβωμένη και που μέχρι και σήμερα γεννάει ήρωες. Ούτε τώρα θα επιτύχει την υποταγή της Χειμάρρας το αλβανικό κράτος, γιατί όσες φορές και αν προσπαθήσει να σκλαβώσει τις βορειοηπειρωτικές ψυχές, θα βρίσκει απέναντί του ανθρώπους με βαθιά εθνική και κοινωνική δράση, όπως ο Αριστοτέλης Γκούμας και ο Φρέντυ Μπελέρης, κρατώντας τα λάβαρα του Ελληνισμού ψηλά.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση