Ο Νίκος Αναστασιάδης, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, υιοθετεί μια ψηφοθηρική στάση, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023. Επιχειρεί, δήθεν, προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας του και αποπειράται να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία.
Στην 77η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Αναστασιάδης σε ομιλία του επέρριψε ευθύνες στα Ηνωμένα Έθνη για την αδράνεια και την αδιαφορία τους απέναντι, τόσο προς το Κυπριακό ζήτημα, όσο και προς αυτό των νησιών του Αιγαίου. Ο πρόεδρος της ΚΔ, ολοκληρώνοντας τη δεκαετή θητεία του, αποφάσισε να κατηγορήσει και να κατακρίνει τα Ηνωμένα Έθνη. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται η απορία γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, δεν κατέδειξε την ενόχλησή του και τη δυσφορία του για την ανικανότητα του ΟΗΕ.
Επίσης, πιο πρόσφατα στη Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Υπογράμμισε τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή και των όσων συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Κύπρο, μετά από την τουρκική εισβολή το 1974. Τόνισε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο διεθνής παράγοντας να κινητοποιηθεί και να αντιδράσει στη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, τόσο εναντίον της Κύπρου, όσο και εναντίον της Ελλάδας, έτσι ώστε να αποτραπεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά.
Σημείωσε, ακόμα, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος και, βεβαίως, η Κύπρος, στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού στόχου για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Σε αυτό το θέμα, αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες αποτελούν εμπόδιο και για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων, για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, και βεβαίως, αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη στάση της Τουρκίας, με την οποία υποσκάπτει τις κυρώσεις που εφαρμόζονται από την Ε.Ε. Τόνισε την ανάγκη να δράσει η Ε.Ε, με τρόπο που να δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως η συμπεριφορά της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σύντομη συνομιλία, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ανέφερε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί και επιβάλλεται να γίνει επιστροφή στις προσπάθειες για λύση του. Ο κ. Ερντογάν συμφώνησε πως πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα. Ακόμη, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσίασε στα τουρκικά Μέσα τόσο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ότι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο και ζητούσαν και από άλλους να μεσολαβήσουν, προκειμένου να τον συναντήσουν στην Πράγα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27 της Ε.Ε, κατηγόρησε την Τουρκία για προκλητικότητα στο Αιγαίο και πως η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα μόνο όταν προκαλείται, έχοντας το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της.
Ξαφνικά, ο κύριος Αναστασιάδης άρχισε να κατηγορεί τις προκλητικές πράξεις της Τουρκίας και να καλεί τα υπόλοιπα κράτη να αντιδράσουν στην επιθετικότητά της, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Διερωτόμαστε γιατί δυο πενταετίες που βρισκόταν στην εξουσία δεν έκανε πράξη όλα αυτά που δεσμεύτηκε και γιατί δεν απαίτησε την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, που δικαιώνουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Κύπρο. Εάν δεν απαιτήσουμε εμείς οι ίδιοι τη δικαίωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας, δεν θα το κάνουν οι ξένες δυνάμεις για εμάς. Οφείλουμε να διεθνοποιήσουμε τα εγκλήματα, που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει η Τουρκία, με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Απαιτείται ριζική αλλαγή πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί επιτέλους η πραγματική Απελευθέρωση του νησιού μας.
Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης