Μετά από μια δεκαετία διακυβέρνησης του κ. Νίκου Αναστασιάδη, εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πορεία πλεύσης στο Κυπριακό με την προηγούμενη. Νέα κυβέρνηση, αλλά με πολιτική που παραμένει ίδια και αδιάλλακτη, επιμένοντας στην έσχατη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (Δ.Δ.Ο).
Ο νέος Πρόεδρος προέβη ήδη σε διάφορες ενέργειες με σκοπό την εγκαθίδρυση των βάσεων για λύση του Κυπριακού ζητήματος. Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα έλαβε χώρα η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. Εκεί διεξήχθη συνάντηση μεταξύ αυτού και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπου έγινε αναφορά στον ισχυρό δεσμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αλλά και στην αναγνώριση του Κυπριακού προβλήματος ως «κορυφαίο εθνικό θέμα» από την Ελλάδα. Καταπιάστηκαν, επίσης, με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, διαθέτει όλα τα εφόδια που απαιτούνται για να υποβοηθήσει μια «αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων». Αναφέρθηκαν, ακόμη, στον κοινό στόχο των δύο χωρών, που παραμένει πάντα η επίτευξη της συμφωνημένης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή στη δυσλειτουργική Δ.Δ.Ο.
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της ΚΔ στο ταξίδι στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος έκανε λόγο για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, για μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στη βάση αποφάσεων του ΟΗΕ, μετά από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα.
Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε και με τον νυν Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο ηγέτες, επεσήμαναν ξανά τη σημαντικότητα της επανεκκίνησης διαλόγου για λύση αλλά και τη σημαντικότητα της μεγαλύτερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο όλο εγχείρημα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, και στις τρεις συναντήσεις του, επανέλαβε αρκετές φορές τη σημαντικότητα που έχουν οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, όμως, αντί να αξιοποιήσει το δεδομένο αυτό, εστίαζε σε όλες τις αναφορές του στο Κυπριακό, στο γνωστό «συμφωνημένο πλαίσιο» της Δ.Δ.Ο, η εφαρμογή της οποίας θα αποβεί μοιραία για τον ελληνικό κυπριακό λαό.
Οι δηλώσεις του είναι αντιφατικές, αφού αφενός δηλώνει πως «δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή» και πως «Δεν μπορεί η Λευκωσία να συνεχίσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», και αφετέρου επιθυμεί τη λεγόμενη «επανένωση» της Κύπρου, δηλαδή τη νομιμοποίηση της εισβολής και της κατοχής και όλων των εγκλημάτων πολέμου της Τουρκίας. Είναι πασιφανές ότι, σε αυτό το πλαίσιο, θα εξυπηρετούνται μόνο τα τουρκικά συμφέροντα, δεδομένου ότι η ομοσπονδία μετατρέπει ξεκάθαρα τον κατακτητή σε κυρίαρχο στον Βορρά και συγκυρίαρχο στον Νότο. Ακυρώνει, ακόμα, τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες για τους Έλληνες του νησιού, συνεπώς σβήνει κάθε ελπίδα δικαίωσης για τα δεινά που έχουν βιώσει οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους, εξευτελίζοντάς τους. Αποτελεί προϊόν αγγλοτουρκικής σκευωρίας του ’56, που σκοπό έχει την «επανάκτηση» της Κύπρου από την Τουρκία και τη διατήρηση του βρετανικού ελέγχου στο νησί και στην περιοχή.
Πώς είναι δυνατόν να επιζητούμε οι ίδιοι κάτι τέτοιο; Αν οι ηγέτες αυτής της χώρας ενδιαφέρονταν στο ελάχιστο για «τούτο δα τον τόπο», θα απέρριπταν κατηγορηματικά το προδοτικό αυτό σχέδιο και θα εργάζονταν για την Απελευθέρωση της ιδιαίτερής μας Πατρίδας. Ευχής έργο, λοιπόν, είναι η επιδίωξη της Λευτεριάς της Κύπρου, τόσο από τους πολιτικούς ιθύνοντες, όσο και από εμάς τους ίδιους.
Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης