Μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εισφορές στον ΔΗΣΥ από ξένους επενδυτές, το συγκεκριμένο κόμμα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας, ούτως ώστε να απαγορευτεί οποιαδήποτε εισφορά προς τα πολιτικά κόμματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι εισφορές λήφθηκαν νόμιμα, με πλήρη διαφάνεια και είχαν έγκαιρα δημοσιοποιηθεί και υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές του κράτους για έλεγχο. Επίσης, ο ΔΗΣΥ κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν εκ νέου τις εισφορές προς όλα τα κόμματα, ούτως ώστε σε περίπτωση παραβιάσεων, να επιβάλουν τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Στη συνέχεια, δεσμεύτηκε ότι εάν αποδειχθεί παραβίαση, θα αποδοθεί το σύνολο του συγκεκριμένου ποσού σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Όσον αφορά την πρόταση νόμου του κόμματος, εισφορές θα απαγορευτούν τόσο από φυσικά, όσο και από νομικά πρόσωπα, πέραν της καθορισμένης συνδρομής των μελών του κόμματος και της κρατικής χορηγίας. Τέλος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για συκοφάντηση, ψεύδη και ανακρίβειες.
Το ΑΚΕΛ απάντησε στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι επιβάλλεται η αύξηση της κρατικής χορηγίας, με πλήρη διαφάνεια και έλεγχο, έτσι ώστε να μην χρειάζονται τα κόμματα την οικονομική στήριξη από ιδιώτες. Στη συνέχεια, πρόσθεσαν πως «το βέβαιο είναι ότι όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να μηδενίσει τις ευθύνες του για τις πρωτοφανείς διαστάσεις διαπλοκής και διαφθοράς που λαμβάνει το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια».
Επιπλέον, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, έθεσε ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή άλλες τέσσερις περιπτώσεις πολιτογραφηθέντων, οι οποίοι έδωσαν εισφορές στον ΔΗΣΥ, σε χρόνο πλησίον της πολιτογράφησής τους. Οι συγκεκριμένες επιπρόσθετες εισφορές ανέρχονται στις 60.000 ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο των εισφορών προς τον ΔΗΣΥ σε 265.000 ευρώ. Απευθυνόμενος στον Γενικό Ελεγκτή ζήτησε, εκ μέρους του κόμματος, «όπως επιβεβαιώσετε καταρχήν τα στοιχεία. Όπως μας ενημερώσετε και για τους εμπλεκόμενους παρόχους στις περιπτώσεις αυτές και να ερευνήσετε την ύπαρξη διαπλοκής σε ό,τι αφορά τις εισφορές αυτές».
Το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων», που ξέσπασε το 2020, με την έρευνα του Ειδησεογραφικού Πρακτορείου του «Al Jazeera», ακόμα στοιχειώνει το κράτος μας. Κυπριακές υπηκοότητες μοιράζονταν σε ανθρώπους εγκληματίες και καταζητούμενους, ως αντάλλαγμα των βρόμικων χρημάτων τους. Συνεπώς, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσέφερε απλόχερα φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και μαζί, μια ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει η κατάντια της πολιτικής σκηνής του κράτους μας. Ο ΔΗΣΥ, βέβαια, προσπαθεί να καλύψει τα σκάνδαλα της κυβέρνησής του, κάνοντας προτάσεις, δήθεν για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρέπει, επιτέλους, ο κυπριακός λαός που εκλέγει και επανεκλέγει τέτοιους κυβερνώντες, με μόνο κριτήριο το κόμμα που ανήκουν, να ξυπνήσει από τον λήθαργο. Πρέπει να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τα γεγονότα γύρω μας, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε το πολιτικό θέατρο και να εκτελούμε τα καθήκοντά μας ως ενεργοί πολίτες με κριτική σκέψη και αξιοπρέπεια, βάζοντας πάνω από το προσωπικό συμφέρον την ευημερία της πατρίδας.
Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης