Απόρριψη και επανεξέταση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα

Στις 26 Αυγούστου ανακοινώθηκε η τελική απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής για το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα (ΤΣΑ) με την οποία απορρίπτονται όλες οι προτεινόμενες πρόνοιες και πολεοδομικές ζώνες του υπό εκπόνηση ΤΣΑ. Αποδείχτηκε ότι οι ισχυρισμοί που υποστήριζαν ότι το ΤΣΑ, πριν και μετά την αναθεώρησή του, θα προκαλούσε «σοβαρές αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις», ήταν βάσιμοι.

Έτσι, εκδόθηκε η επικαιροποιημένη έκθεση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), στην οποία προστέθηκαν σημεία από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά και η γνωμάτευση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες θέτουν το ζήτημα της επαναδιαμόρφωσης του υπό εκπόνηση ΤΣΑ. Η έκθεση αυτή, αλλά και η Περιβαλλοντική Αρχή, απαιτούν διαφοροποίηση του σχεδίου, με τη δεύτερη να θεωρεί ότι μόνο υπό τους όρους της θα είναι υλοποιήσιμο το εν λόγω Σχέδιο. Στόχος και των δύο, η εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης για τις τοπικές κοινότητες του Ακάμα. Αναμένεται η δημοσίευση του νέου ΤΣΑ από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Τα σημαντικά σημεία της έκθεσης:

Α. Λατομική Ζώνη Ανδρολύκου

Απορρίφθηκε η υλοποίηση της νέας λατομικής ζώνης στην Ανδρολύκου, ενώ τροποποιήθηκαν τα σχετικά συμπεράσματα και οι όροι. Όμως, η ΕΟΑ διευκρινίζει ότι σε διάρκεια τριών χρόνων θα μελετηθεί εάν υπάρχει πράγματι ανάγκη για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης αδρανών υλικών στην Ανδρολύκου, σε σχέση με διαθέσιμες εναλλακτικές περιοχές και κατά πόσο θα τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και διατήρηση των ειδών της περιοχής.

Β. Τουριστική Ζώνη Ίνειας

Με την ΕΟΑ, η έκταση της τουριστικής ζώνης στην Ίνεια εκτός του πυρήνα της, περιορίζεται από 39 εκτάρια στα 18, δηλαδή υπήρξε μείωση κατά 54%. Επίσης, δεν επηρεάζεται η φωλεοποίηση, αλλά επηρεάζονται περιοχές τροφοληψίας και διασποράς ορισμένων ειδών κατά 0,2%.

Γ. Αργάκια στην περιοχή του Νέου Χωριού

Η προστασία τους διασφαλίζεται μέσα από αναθεωρημένες πρόνοιες των πολεοδομικών ζωνών. Συγκεκριμένα, στην έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για προστασία του φαραγγιού του Πετράτη, τέθηκαν περιορισμοί και απαγορεύσεις αναπτύξεων.

Έπειτα, σε ό,τι αφορά την πολεοδομική ρύθμιση, αποφασίστηκε ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, ούτως ώστε να διαφυλάσσεται ορθά ο Ακάμας σε περιβαλλοντικό, γεωλογικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η νέα αυτή ρύθμιση όμως, μπορεί να θεωρηθεί αρνητική για τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, συνεπώς η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής σημειώνει την ανάγκη μέριμνας για προσφορά πολεοδομικών ή άλλων κινήτρων σε αυτούς για να διαχειριστούν τις περιουσίες τους, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία προστασίας της φύσης. Τα κίνητρα αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή ιδιωτικών περιουσιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές εκτός καθορισμένου Ορίου Ανάπτυξης με τεμάχια εντός Ορίου Ανάπτυξης, την καταβολή οικονομικής αποζημίωσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις, την ενθάρρυνση της διατήρησης αξιόλογων διατηρητέων οικοδομών/αρχαίων μνημείων και τη διασφάλιση διαδρομών για ελεύθερη πρόσβαση με ασφάλεια του κοινού, στο περιβάλλον και στις ακτές.

Είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί η φυσική ισορροπία στον Ακάμα, μια χερσόνησο που αποτελεί κέντρο ποικιλομορφίας και ενδημισμού της Κύπρου, ενώ αποκαλείται συχνά πνεύμονας του νησιού, λόγω της τεράστιας προσφοράς του προς τον φυσικό του πλούτο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να διευθετήσει, ταυτόχρονα, τα προβλήματα που προκύπτουν με τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή που αιτούνται την αξιοποίηση της γης τους, υιοθετώντας ενδεχομένως τις προαναφερθείσες πολιτικές της Περιβαλλοντικής Αρχής. Ίσως, υπό τους όρους αυτούς, να εξευρεθεί κάποια λύση που θα ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες, στο πλαίσιο όμως που θα διαφυλάσσεται η φύση στον Ακάμα.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση