Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Κυρός Χριστόδουλος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, γεννήθηκε στη Ξάνθη στις 17 Ιανουαρίου 1939, όμως η καταγωγή του ήταν από την Ανδριανούπολη της ανατολικής Θράκης. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μετακομίζει με την οικογένεια του στην Αθήνα. Ήταν ένας άνθρωπος με σπουδαία δράση σε πολλά ζητήματα. Όσον αφορά το μορφωτικό του επίπεδο, το 1962 αποφοιτά από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πέντε χρόνια αργότερα αποκτά πτυχίο θεολογίας. Το 1982 με την υποβολή της διδακτορικής του διατριβής στο Α.Π.Θ  ανακηρύσσεται διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου με άριστο βαθμό.

Τον Μάιο του 1961 λαμβάνει το αγγελικό σχήμα ως μοναχός στη νεοφώτιστη τότε αδελφότητα της μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χειροτονείται διάκονος και το 1965 λαμβάνει το χρίσμα της ιεροσύνης. Εκτελεί καθήκοντα ιεροκήρυκα για εννέα χρονιά, μέχρι και την πλειοψηφική του εκλογή ως Μητροπολίτη Δημητριάδος. Για εφτά συναπτά έτη είναι γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Το 1998 εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μια θέση που για τον ίδιο αποτελούσε μέσο για τις μάχες που έδωσε ενάντια στους πολέμιους της Εκκλησίας και του Ελληνισμού.

Η μεγαλύτερη μάχη ίσως που είχε να δώσει ήταν επί κυβερνήσεως Σημίτη, σχετικά με τις ταυτότητες και κατά πόσο προστατεύονται ή όχι τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη με την αναγραφή του θρησκεύματος πάνω στη ταυτότητα. Ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει η αναγραφή του θρησκεύματος, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό και το θέμα κατέληξε σε ρήξη του κράτους με την Εκκλησία και οδήγησε σε χρόνια διαμάχη.

Μεταξύ των επιτροπών που ίδρυσε ή που αναδιοργάνωσε ήταν και η επιτροπή χρηματοδότησης οικογενειών της Θράκης για τη γέννηση τρίτου τέκνου. Μια χρηματοδότηση που πήρε τη μορφή επιδόματος αυξάνοντας σημαντικά τον ακριτικό πληθυσμό της περιοχής. Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από 35 συγγράμματα μεταξύ των οποίων βιβλία, διδακτορική διατριβή και μελέτες σε θρησκευτικά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Τρανταχτό παράδειγμα του παραγωγικού του έργου ήταν ότι, όταν επισκέφθηκε τον Βόλο υπήρχαν δώδεκα ιερείς. Όταν αποχώρησε υπήρχαν ογδόντα χειροτονημένοι ιερείς.

Σε όλη τη διάρκεια της κληρικής του πορείας, συνέγραψε πληθώρα άρθρων για εκκλησιαστικά, αλλά και νομικά θέματα. Το 2007 διαγνώστηκε με καρκίνο και μετέβη στις ΗΠΑ για μεταμόσχευση ύπατος η οποία δεν ήταν δυνατό να γίνει τελικά. Στις 28 Ιανουάριου στις 5:15 το πρωί απεβίωσε στην οικία του και η εξόδιος ακολουθία του έγινε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Μεγάλο πλήθος κόσμου θεώρησε πρέπον να παρευρεθεί στην κηδεία και να απευθύνει το ύστατο χαίρε στον σπουδαίο ιεράρχη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν υπέρμαχος αγωνιστής της προστασίας της ελληνικότητας της Μακεδονίας και οι πύρινες ομιλίες του αποτελούν για εμάς φάρο κι οδηγό στον αγώνα για την προστασία της Μακεδονίας μας. Στο εκατοστό ετήσιο μνημόσυνο των Μακεδονομάχων, Τέλλου Άγρα και Αντώνη Μίγγα, είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα κάποιοι από εμάς, κάθονται αναπαυτικά στις πολυθρόνες τους και σχεδιάζουν την ιστορική λήθη ώστε να μην θυμάται κανένας από τους νέους, πού οφείλομεν την ελευθερία μας και την ανεξαρτησία μας». Αείμνηστε Αρχιεπίσκοπε, εμείς ως μάχιμη νεολαία  σε διαβεβαιώνουμε ότι δεν ξεχάσαμε και αγωνιζόμαστε για να μην πάνε χαμένοι ποτέ οι Αγώνες των ηρώων μας.

«Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ότι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ότι κινδυνεύει».

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση