Αυτονομία Σέρβων στο Κόσσοβο

Αναταραχή προκάλεσε στα Βαλκάνια, η φημολογία που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες για ανακήρυξης αυτονομίας της Σερβικής κοινότητας του Κοσσόβου.

Ο κύριος λόγος που επικράτησε αυτή η φήμη, είναι η λήξη της προθεσμίας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κόσσοβο για δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων, στις 4 Αυγούστου 2018.

Την ένταση στο Κόσσοβο αυξάνει η αναγγελία των Τιράνων για κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσόβου από την πρώτη Ιανουαρίου 2019. Οι Σέρβοι του Κοσσόβου δεν πρόκειται να αποδεχτούν κάτι τέτοιο την ίδια στιγμή που υπάρχει η διαμάχη μεταξύ του ημι-αναγνωρισμένου Κοσσόβου και της Σερβικής Δημοκρατίας.

Επίσης, οι δηλώσεις του «Προέδρου» του Κοσσόβου για προσάρτηση της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη νότια Σερβία, περιοχή όπου κυριαρχεί ο Σερβικός πληθυσμός, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε πως η Σερβία είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευση που έδωσε στους Σέρβους του Κοσσόβου το 2008, με την μονομερή ανακήρυξη της «Δημοκρατίας του Κοσσόβου». Δήλωσε πως θα προστατεύσει τους Σέρβους του Κοσσόβου με κάθε τίμημα, αλλά παράλληλα τους κάλεσε να επιδείξουν ηρεμία και να μην απαντούν στις προβοκάτσιες των Αλβανών. Ακόμα, δήλωσε πως δε θα επιτρέψει να δημιουργηθεί καινούρια οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Σέρβων, όπως έγινε το 1995 στην Κράινα, με την επιχείρηση “Καταιγίδα”.

Ο «πρωθυπουργός» του Κοσσόβου, Ράμους Χαραντινάι, διέταξε αυξημένη ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως δήλωσε, δεν θα αποδεχτεί μονομερείς κινήσεις και θα πατάξει κάθε παράνομη πράξη, κάτι το οποίο αποτελεί τουλάχιστον τραγελαφικό, αν αναλογιστεί κανείς την μονομερή ανακήρυξη της «Δημοκρατίας του Κοσσόβου». Σε επιφυλακή βρίσκεται και η διεθνής στρατιωτική δύναμη που είναι στο Κόσσοβο. Καλό θα ήταν να σημειωθεί, ότι το Κόσσοβο τελεί υπό την προστασία του ΝΑΤΟ από το 1999, όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν την, τότε, Γιουγκοσλαβία, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη χώρα αυτή και να αναγκάσουν τον Μιλόσεβιτς να βγάλει τα στρατεύματα του από το Κόσοβο.

Το Πρόβλημα του Κοσσόβου δημιουργήθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν άρχισε η μετακίνηση Αλβανών προς αυτό. Οι Σέρβοι αναγκάζονταν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, και οι Αλβανοί καταλάμβαναν έδαφος. Το 1912, κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, ο Σέρβικος στρατός απελευθέρωσε αυτή την περιοχή από την Οθωμανική κυριαρχία. Ο αλβανικός πληθυσμός όμως του Κοσσυφοπεδίου συμμάχησε με τον εχθρό και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, σφάζοντας χιλιάδες Σέρβους άμαχους, που Σέρβοι μάχιμοι άφηναν πίσω στα σπίτια τους. Το 1945, το κομμουνιστικό καθεστώς, απαγόρευσε στους Σέρβους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθιστώντας τους για πρώτη φορά στα χρονικά, μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο.

Η 4η Αυγούστου είναι πολύ σημαντική μέρα, καθώς οι Σέρβοι του Κοσσόβου θεωρούν πως αν δεν δημιουργηθεί η Ένωση Σερβικών Δήμων, δικαιούνται να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να διεκδικήσουν την αυτονομία τους. Ο Σερβικός πληθυσμός βρίσκεται στα Βόρεια του Κοσσόβου. Μετά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και την μονομερή ανακήρυξη της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», στις 17 Φεβρουαρίου 2008, αυτός ο πληθυσμός έχει δεχθεί τεράστια πλήγματα, καθώς και πισώπλατα κτυπήματα από την Αλβανοκυριαρχούμενη κυβέρνηση στην πρωτεύουσα, Πριστίνα.

Η Σερβία στις 19 Απριλίου 2013, σύναψε συμφωνία με το Κόσσοβο για μερική αυτονομία των Σέρβων του Βορείου Κοσσυφοπεδίου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή τη συμφωνία, γίνεται αποδεχτό πως οι Σέρβοι του Βορείου Κοσσυφοπεδίου θα υπάγονταν στην Πριστίνα, αλλά θα έχουν κάποιου βαθμού αυτονομία. Αντάλλαγμα θα ήταν η Σερβία να μην ασκήσει βέτο σε προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Δεν αναγνωρίζει όμως η Σερβία την αποσχισθείσα «Δημοκρατία του Κοσσόβου». Παρά την συμφωνία που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες, η «κυβέρνηση» του Κοσσόβου, έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο βόρειο Κόσσοβο, όπου οι Σέρβοι είναι πλειονότητα.

Ως Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης, ως ομόθρησκοι, και κυρίως ως άνθρωποι που γνωρίζουν τι σημαίνει να είναι η πατρίδα σου κατεχόμενη, συμμεριζόμαστε τον πόνο του Σερβικού λαού. Στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου έγινε η ιστορικότερη μάχη στην ιστορία του Σερβικού Έθνους, την εποχή που κανένας δεν ήταν δυνατόν να αποκαλέσει το Κοσσυφοπέδιο κάτι άλλο εκτός από Σερβία. Οι Αλβανοί καπηλεύονται ένα μεγάλο κομμάτι της Σερβίας εδώ και πολλά χρόνια. Όταν οι δυτικοί ενεπλάκησαν σε αυτό το πρόβλημα, κοιτάζοντας τα συμφέροντα τους, προκάλεσαν μόνο περισσότερο πόνο και αίμα στον Σερβικό λαό. Ο Αγώνας των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου να αντιμετωπίσουν τη δημογραφική αλλοίωση και την αλλοίωση της ταυτότητας τους, γίνεται σε αντίξοες συνθήκες. Το Κόσσοβο όμως, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα νέο «ψευδοκράτος» το οποίο παράνομα εγκαθιδρύθηκε και πρέπει να απελευθερωθεί.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

5b648644cd3a1842150da293

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση