Διπλή εμφάνιση της σημαίας της ντροπής στο Μπαχρέιν

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους μέσω μικρών και «αθώων» κινήσεων προβολής του. Η λεγόμενη «τδβκ» χρησιμοποιεί ορισμένα μέσα επιβολής επιχειρώντας να ασκήσει υπόγεια πίεση και θέλοντας να αποκτήσει κύρος, χωρίς να κινήσει υποψίες, προκειμένου να αναγνωριστεί εμμέσως. Οι αξιώσεις της αυτές θα μπορούν μελλοντικά να εξασφαλίσουν την οριστική και επίσημη αναγνώριση του παράνομου «κρατιδίου» που εδράζεται πάνω στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Καταρχάς, στις δοκιμές της φόρμουλα Ένα στο Μπαχρέιν, διαπιστώθηκε ότι το κράνος του Γερμανού Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Φόρμουλα 1, Σεμπάστιαν Φέτελ, έφερε τη σημαία του ψευδοκράτους, στην προσπάθεια του αθλητή να απεικονίσει στη στολή του όλες τις σημαίες των κρατών που είναι ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας, Δημήτρης Μιχελακάκης, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωταθλητή και στην FIA, στην οποία αναφέρθηκε στην εισβολή και στη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από το 1974, εστιάζοντας στην ανακήρυξη του παράνομου – μη αναγνωρισμένου μορφώματος στο βόρειο τμήμα του νησιού. Παραλληλίστηκε μάλιστα η κατάσταση και με τα δεδομένα στην Ουκρανία, την οποία ήθελε να υπερασπιστεί ο Γερμανός πιλότος. Ζητήθηκε η αφαίρεση της σημαίας ώστε να μην θίγει ο πρωταθλητής «Κυπρίους και Έλληνες ζωντανούς και νεκρούς», ούτως ώστε να προβληθεί ορθά το μήνυμά του για την Ουκρανία. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση, με τον εκπρόσωπο της Άστον Μάρτιν να επιβεβαιώνει την αφαίρεση της σημαίας της ντροπής από το κράνος.

Επιπλέον, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου προέβη σε καταδικαστική ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο ΚΣΑ προχώρησε και σε καταγγελία στο νομικό τμήμα της Ομοσπονδίας κατά του Φέτελ, απαίτησε την άμεση απόσυρση της σημαίας και την επιβολή ποινής τόσο στον ίδιο όσο και στην ομάδα του.

Ένα ακόμα τέτοιο συμβάν, έλαβε χώρα στο Μπαχρέιν, με την ανάρτηση σημαίας του ψευδοκράτους σε αίθουσα συνεδρίασης, στο πλαίσιο των εργασιών της 146ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στο Μπαχρέιν. Η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Συνέλευση, αντέδρασε επί τόπου και απέστειλε, την περασμένη Δευτέρα 13 Μαρτίου, επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αντιπροσώπων της φιλοξενούσας χώρας, Αχμέτ Μπιν Σαλμάν Αλ Μουσαλάμ.

Ενημερωθείσα για το περιστατικό, η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής έστειλε αυθημερόν επιστολή στον κύριο Αλ Μουσαλάμ, στην οποία υποστήριζε ότι η εν λόγω ενέργεια «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και ότι πρόκειται για προσπάθειες απόκτησης κύρους για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, υπογραμμίζοντας πως «τα κοινοβούλια-μέλη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, δεν μπορούν να παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Ζητούσε, επιπλέον, από το Μπαχρέιν να δεσμευτεί ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αντιπροσώπων του Μπαχρέιν, απέστειλε απαντητική επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία ξεκαθάριζε ότι επρόκειτο για «μη σκόπιμο λάθος» και ότι «το Βασίλειο του Μπαχρέιν αντιτίθεται σε οιαδήποτε παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ». Εξέφραζε τη λύπη του για το συμβάν και διαβεβαίωνε ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δεν θα διαταραχθούν εξαιτίας του γεγονότος.

Στην επιστολή της κυρίας Αννίτας Δημητρίου αντέδρασε ο λεγόμενος «πρόεδρος» της ψευδοβουλής, Ζορλού Τορέ, με γραπτή του δήλωση, στην οποία ισχυρίστηκε ότι «αν και η επιστολή αποτελεί συνήθη εκδήλωση της μισαλλοδοξίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας έναντι των Τουρκοκυπρίων, δεν έχει καμία αξία. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι επιζήμια για τις διαπραγματεύσεις». Εν συνεχεία, ο κ. Τορέ κατέγραψε τις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, δηλαδή την επιθυμία τους για λύση δύο κρατών, ενώ, υποστήριξε ότι «υπάρχει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη τδβκ, την οποία ο τουρκοκυπριακός λαός έχει ανακηρύξει ασκώντας το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση».

Είναι άξιο απορίας ο τρόπος που καταφέρνει με τόση ευκολία να εμφανίζεται σε παγκόσμιες διοργανώσεις ένα παράνομο ψευδοκράτος. Οι αιφνίδιες εμφανίσεις του γίνονται όλο και πιο συχνές, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση από μέρους μας και αποτροπή τους. Επίσης, όταν αυτές συμβαίνουν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περνούν απαρατήρητες, εφόσον η αποδοχή τους θα επιτρέψει την επανάληψή τους, αυξάνοντας έτσι τη συχνότητά τους. Ορθώς υπήρξαν αντιδράσεις στην προκειμένη περίπτωση, αλλά είμαστε ενάντιοι στη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η ΚΔ, δηλαδή στην ομοσπονδιακή προσέγγιση λύσης του Κυπριακού.

Όσο για την «απογοήτευση» της τουρκικής πλευράς που συνοδεύτηκε, «τυχαία», από την επισύναψη των τουρκικών αξιώσεων για λύση δύο κρατών, είναι εμφανές ότι δεν χρήζει εξέτασης. Για ακόμα μια φορά, αποδεικνύεται η προσπάθεια άσκησης πίεσης της τ/κ και τουρκικής πολιτικής που αποσκοπεί στην πραγματοποίηση υποχωρήσεων από πλευράς ΚΔ, στο παζάρι για την τύχη του νησιού μας.

Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, επιθυμούμε την αμαύρωση ακόμα και της ελάχιστης αξίας που έχει καταφέρει να κατακτήσει, όπως φαίνεται, το παράνομο αυτό μόρφωμα. Μένουμε πιστοί στις αρχές μας και καταδικάζουμε τις ύποπτες ενέργειές του, διεκδικώντας μόνο το δίκιο, τη διάλυσή του και τον τερματισμό της κατοχής. Την πραγματική Απελευθέρωση του νησιού μας!

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση