Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή γιορτή, θρησκευτική και εθνική, για τον Ορθόδοξο Ελληνισμό. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι ένα μεγάλο μυστήριο και θαύμα. Μια παρθένος με φύση και σάρκα ανθρώπινη, να γίνει Μητέρα του ίδιου του Θεού. Το μήνυμα του Ευαγγελισμού, ευαγγελίζεται από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στην Παρθένο Μαρία, προϊδεάζοντάς την για τον ερχομό του Κυρίου, το όνομα του οποίου θα ήταν Ιησούς.
Σήμερα εορτάζουμε και την επέτειο έναρξης της Επανάστασης. Δεν ορίστηκε τυχαία, μιας και ο σεβασμός προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου από τους αγωνιστές της Επανάστασης ήταν μεγάλος. Η επανάσταση κανονικά είχε ξεκινήσει περίπου δέκα μέρες πιο πριν. Η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων απέναντι στην ισχυρή Οθωμανική αυτοκρατορία που τους είχε υπόδουλους για 400 χρόνια, με σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», είχε ως σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Στα μέσα Μαρτίου του 1821 είχαν ήδη σημειωθεί σποραδικά επεισόδια εναντίων των Οθωμανών όπως στα Καλάβρυτα, στη Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Πάτρα και γενικά στην Πελοπόννησο.
Η επίσημη έναρξη δόθηκε από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό, ο οποίος σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης στη Μονή Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα στις 25 του Μάρτη. Με σωστή στρατηγική, η επανάσταση για να πετύχει ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα, ξεκίνησε στο νότιο κομμάτι του ελλαδικού χώρου, όπου υπήρχαν εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη.
Η Επανάσταση τον Απρίλιο απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική. Στους επόμενους μήνες η Επανάσταση απλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Έτσι, μέσα από πολλούς αγώνες και θυσίες, υπογράφτηκε συνθήκη στις 22 Ιανουαρίου του 1830 από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία μέσω της οποίας αναγνωριζόταν το ελληνικό κράτος.
Μπορεί να είναι αυταπόδεικτη σήμερα η αφύπνιση του Ελληνικού Έθνους κι όμως για την τότε εποχή ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο το γεγονός ότι οι Έλληνες ήταν σκλάβοι για 400 χρόνια. Σε μια εποχή θρησκευτικού αναβρασμού, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος και κατάφεραν να γίνουν ένα από τα σπουδαιότερα σύμβολα εθνεγερσίας της σημερινής εποχής. Μετέφεραν τις αξίες που διακατείχαν τον νεότερο Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο και παρέμειναν ενωμένοι κάτω από τη σκέπη της Επανάστασης. Ήταν μια Επανάσταση απέναντι στην τυραννία και τη σκλαβιά. Απέναντι στους απολυταρχικούς Ευρωπαίους και σε πείσμα της εποχής, οι ραγιάδες Έλληνες μετατράπηκαν σε λιοντάρια προς υπεράσπιση της ελληνικής τους ταυτότητας.
Όλοι οι Έλληνες ήταν μια γροθιά. Κλήρος, λαός και Έλληνες ευγενείς επιτελούσαν ένα σκοπό. Τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό και το τέλος της εκμετάλλευσης τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε τους αγώνες των προγόνων μας. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι δεν κερδίζει πάντα η λογική. Οι υπόδουλοι Έλληνες ξεσηκώθηκαν σε μια πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία και πέτυχαν τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Ο μόνος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη τους είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση και για εθνική ολοκλήρωση.
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης