Είναι ντροπή να χειροκροτούμε και να υποστηρίζουμε την αδικία, είναι ντροπή να την ωραιοποιούμε διαγράφοντας όλα όσα συνέβησαν λίγα χρόνια πριν.
Αναφερόμαστε στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ίμβρο. Ο τελευταίος αναφέρει: «Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Δήμαρχε για τη θερμή σας υποδοχή, να σας πω πόσο χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ίμβρο, ένα ταξίδι που ήθελα εγώ και η σύζυγός μου να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό, καθώς έχουμε πολλούς φίλους Ίμβριους, οι οποίοι μας έχουν μιλήσει για τις ομορφιές του νησιού. Είχα δεσμευθεί και στον Πατριάρχη να βρεθώ μαζί του στον τόπο στον οποίο γεννήθηκε και τον οποίον τόσο αγαπά. Και θέλω να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για την πολύ καλή συνεργασία την οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχετε με τους συλλόγους των Ιμβρίων, αλλά και με την ελληνική Κυβέρνηση για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο, ώστε η Ίμβρος πραγματικά να γίνει αυτό το οποίο όλοι θέλουμε: Ένα παράδειγμα προς μίμηση ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας. Και εύχομαι να μου δοθεί και εμένα η δυνατότητα να μπορέσω να βοηθήσω, ώστε να γίνει πράξη αυτό το οποίο είπατε, να υπάρξει δηλαδή μια απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ της Ίμβρου και ελληνικών νησιών, της Λήμνου, της Σαμοθράκης, της Θάσου, αλλά και της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ενδεχομένως. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει πάρα πολύ καλό στον τουρισμό της Ίμβρου, ένα νησί το οποίο έχει πολύ μεγάλες τουριστικές δυνατότητες, θα φέρει περισσότερο κόσμο στο νησί, θα φέρει περισσότερους κατοίκους της Ίμβρου, προς τα ελληνικά νησιά. Και το γεγονός ότι αυξάνεται και ο ελληνικός πληθυσμός της Ίμβρου τα τελευταία χρόνια, δεν σημαίνει απλά ότι έρχονται γιατί υπάρχουν ελληνικά σχολεία, έρχονται γιατί αισθάνονται καλοδεχούμενοι στο νησί, και χαίρομαι πολύ που συνάντησα και έναν Έλληνα ο οποίος δουλεύει για εσάς».
Πρώτου σχολιάσουμε τα “μικρά” λόγια του κ. Μητσοτάκη θα θέλαμε να αναφερθούμε συνοπτικά σε κάποια σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Συγκεκριμένα αξίζει να σημειωθεί ότι το 1920, η Συνθήκη των Σεβρών παραχωρούσε την Ίμβρο και την Τένεδο στην Ελλάδα. Μετά όμως την ήττα των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Συνθήκη της Λωζάνης έδωσε τα δύο νησιά στην Τουρκία. Η συνθήκη, εξαίρεσε τους Έλληνες κατοίκους των δύο νησιών από την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε και προέβλεψε γι’ αυτούς εκτενή αυτονομία.
Η συνθήκη της Λωζάνης προέβλεπε επίσης προστασία του γηγενούς πληθυσμού, πράγμα που μεθοδικά από το 1960 και εντεύθεν άλλαξε δραματικά. Η εφαρμογή σχεδίου εκτοπισμού των Ελλήνων με την αναγκαστική απαλλοτρίωση της γης τους έναντι ευτελών ποσών, η μεταφορά βαρυποινιτών στο νησί σε ανοιχτή φυλακή και η απαγόρευση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του πληθυσμού σε δραματικό βαθμό. Με παρόμοιο τρόπο επετεύχθη και η πληθυσμιακή αλλοίωση της Τενέδου, αφού από 3000 Έλληνες που ήταν οι κάτοικοι του, σήμερα απαριθμούν τους 10. Η Τουρκία, από το 1960 και μετά, εφάρμοσε ένα σχέδιο «ειρηνικής εκδίωξης» των κατοίκων του νησιού, και οι Έλληνες πολιτικοί το 2018, χρησιμοποιούν την Ίμβρο ως παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης…
Βλέπουμε τον κύριο Μητσοτάκη να δηλώνει περήφανος που υπάρχει ειρηνική συμβίωση και συνύπαρξη μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κοινότητας. Το γεγονός της μείωσης των Ελλήνων από την Ίμβρο και η πραγματικότητα που θέλει ένα ελληνικό νησί να υπόκειται στα χέρια της Τουρκίας δεν τον απασχολεί. Δεν τον απασχολεί ούτε το ότι η Ίμβρος ονομάστηκε Gökçeada, ούτε ο εκτεταμένος εποικισμός από την ενδοχώρα της Τουρκίας, με σκοπό την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης.
Δεν ενδιαφέρεται ούτε για το ότι ιδιοκτησίες Ελλήνων απαλλοτριώθηκαν με την επίκληση λόγων ασφαλείας σε εξευτελιστικές τιμές και γενικότερα δεν ενδιαφέρεται για τη δικαίωση που απαιτείται να επέλθει.
Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, ως Έλληνες της Κύπρου λέμε όχι στο ξεπούλημα της Ελλάδας μας. Δεν ανεχόμαστε την αδικία και δεν δεχόμαστε να χάνεται η Ελλάδα γιατί ένας Τούρκος αποφασίζει και κανένας Έλληνας πολιτικός δεν έχει τα κότσια να τον αντιμετωπίσει με διπλωματία και με επίκληση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν χαρίζεται ο ελληνισμός, δεν χαρίζεται η γη μας, δεν ξεχνιέται η ιστορία μας, δεν ξεχνιούνται οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας.
Δεν θέλουμε να ζούμε σαν ξένοι στον τόπο μας. Η Ίμβρος είναι Ελληνική και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους. Αφήστε την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή κύριε Μητσοτάκη και φροντίστε πρώτα να υπερασπιστείτε ως πρέπει το νησί. Η ανάπτυξη και ο τουρισμός θα έρθει όταν πρέπει. Όταν αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ο χρόνος δεν ξεγράφει τα γεγονότα. Η ιστορία είναι γραμμένη και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε.
Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης