Η ανακοίνωση εγκαινίων Αεροδρομίου Τύμπου και το δημοσίευμα για απευθείας ρωσικές πτήσεις

Τον τελευταίο μήνα, βρίσκεται στο προσκήνιο το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στην κατεχόμενη Λευκωσία, λόγω της ανακοίνωσης των εγκαινίων του, από τον τ/κ ψευδοηγέτη Ερσίν Τατάρ. Αρχικά, το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου, σε εκδήλωση του «πολιτιστικού συνδέσμου» των εποίκων από τη Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι στη φετινή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού και διαύλου στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Συγκεκριμένα, ο τ/κ ψευδοηγέτης είχε αναφέρει πως στο νέο «αεροδρόμιο» θα προσγειώνονται και μεγάλα αεροπλάνα, ενώ ευχήθηκε να καταστούν μόνιμες οι πτήσεις προς την Τραπεζούντα, ούτως ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις με την Τουρκία, τόσο στον τουρισμό, όσο και στις επιχειρήσεις και την ανώτατη εκπαίδευση.

Επίσης, δήλωσε ότι στην επικείμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, θα τόνιζε για άλλη μια φορά την ανάγκη για αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, προβάλλοντας τη λύση δύο κρατών, ως τη μόνη «εφικτή» συμφωνία για την Κύπρο. Συνεχίζοντας, ο κ. Τατάρ έθεσε ως ευχή, την επίτευξη μιας ισχυρής «τδβκ», ενεργής στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με την «ευημερούσα και αναπτυγμένη Τουρκία», όπως ανέφερε. Τόνισε, έπειτα, όσα εθνικά και ιστορικά γεγονότα ενώνουν το ψευδοκράτος με την Τουρκία με «συναισθηματικό» ύφος, υπογραμμίζοντας πως η σχέση τους αυτή, προσδίδει αισιοδοξία για το μέλλον.

Σε παρόμοιες δηλώσεις μετέβη και στην επόμενη δημόσια εμφάνισή του, στις 12 Σεπτεμβρίου, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Απόστρατων Υπαξιωματικών από την πόλη Γιάλοβα της Τουρκίας. Αυτή τη φορά, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι όλα τα διεθνή σχέδια στοχεύουν στην αποκοπή των δεσμών των τ/κ με την Τουρκία, προσθέτοντας επίσης, ότι «κανενός η δύναμη δεν είναι αρκετή να αποκόψει τους ιερούς και αρχαίους δεσμούς ανάμεσά» τους. Έπειτα, υποστήριξε ότι «στήνονται παγίδες» για να περιορίσουν την κυριαρχία των δύο στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούν την προσπάθεια «περικύκλωσης» της Ανατολίας, αλλά θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Τουρκία.

Αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Μιλιέτ», δημοσίευσε ότι θα γίνονται απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στο παράνομο αεροδρόμιο του ψευδοκράτους, με τη συγκατάθεση της ρωσικής κυβέρνησης, από τις 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο,  αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για φήμες, οι οποίες διαψεύστηκαν. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Ρωσική Πρεσβεία δήλωσε επίσημα ότι πρόκειται για παραπλανητικό αναληθές δημοσίευμα, ενώ ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιο Κορνηλίου, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι «η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη». Κυβερνητικές πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας και ρωσικές στη Μόσχα, περιέγραψαν το δημοσίευμα ως «επινοήσεις του τουρκικού Τύπου».

Ο ψευδοηγέτης δήλωσε ότι δεν είχε πληροφορηθεί σχετικά με το γεγονός, αλλά ενημερώθηκε μέσω του Τύπου. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση για πτήσεις προς τα κατεχόμενα, προσθέτοντας πως πολλοί Ρώσοι ζουν στην «τδβκ». Τόνισε, ακόμα, ότι το ενδεχόμενο των απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία θα ήταν μια καλοδεχούμενη κίνηση, εφόσον θα «ενίσχυε» το «κύρος» του ψευδοκράτους και θα αποτελούσε πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώρισή του. Συνέχισε, λέγοντας πως στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής γραμμής ψευδοκράτους-Τουρκίας, όλες οι εξελίξεις σχετικά με τις απευθείας πτήσεις, απαιτείται να είναι σε γνώση της Τουρκίας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κ.Δ συμμετείχε στα εμπάργκο κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που υποβιβάζει τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι, την ίδια ώρα, οι Η.Π.Α πραγματοποίησαν άρση του δικού τους εμπάργκο όπλων προς την Κ.Δ, με όρο τις απαγορεύσεις πρόσβασης ρωσικών πλοίων. Έτσι, οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας φαίνεται να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τουρκία λειτούργησε ως «διαμεσολαβητής» στον πόλεμο που βρίσκεται η Ρωσία, άρα, όπως υποστήριξε ο κ. Τατάρ, η κίνηση των απευθείας πτήσεων θα ήταν κατανοητή, θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει κάποιου είδους «αντίποινα»-αντίδραση στις εξελίξεις των σχέσεων με την Κ.Δ. Τα ίδια καταγράφονται και από τον τουρκικό τύπο στις πλείστες περιπτώσεις, ενώ αποτελούν πολιτική θέση γενικότερα από την τουρκική πλευρά. Υποστηρίζεται, ακόμα, ότι έγινε αίτηση από μια ρωσική ιδιωτική εταιρεία για απευθείας πτήση, η οποία αξιολογείται, αλλά και πως η Ρωσία ετοιμάζεται να μεταβάλει τη στάση της απέναντι στην «τδβκ», ερχόμενη παράλληλα σε κάποιου είδους ρήξη στις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε σε τουρκικό κανάλι, την προηγούμενη Πέμπτη, ότι συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στο ψευδοκράτος. Το γεγονός καταγράφεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», που επικαλείται το τουρκικό κανάλι. Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος της Κ.Δ, κ. Αναστασιάδης, ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Νέα Υόρκη, λόγω των εξελίξεων που διαδραματίζονται στην Ουκρανία και λόγω του διαγγέλματος του Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 21 Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση θα συζητείτο και το θέμα των απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία, αν και δεν είχε προγραμματιστεί ειδικά για αυτόν τον λόγο.

Με βάση τα πιο πάνω, αντιλαμβανόμαστε, καταρχάς, ότι ο ψευδοηγέτης συνεχίζει επιδεικτικά να προωθεί την κυριαρχική ισότητα, διεκδικώντας μια διχοτομική λύση για το Κυπριακό ζήτημα. Αγνοεί όλα τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Τουρκία εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού και ζητά διαρκώς να γίνονται περισσότερες παραχωρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενεργεί, φυσικά, με τρόπο ώστε να μην φθείρονται οι καλές σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους, αφού όλα τα πιο πάνω δεν εκλείπουν ποτέ από τις δηλώσεις του.

Όσον αφορά τα ψεύτικα δημοσιεύματα της «Μιλιέτ», υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τη σημασία τους. Πιθανόν να πρόκειται για παραπλανητικές πληροφορίες από τουρκικούς ή ρωσικούς πολιτικούς κύκλους, που στοχεύουν στον υποβιβασμό των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας. Από την άλλη, η στροφή της Κ.Δ προς τη Δύση και τις Η.Π.Α είναι εμφανής, συνεπώς ίσως να πρόκειται για ρωσική αντίδραση. Τέλος, μπορεί πράγματι να έγιναν κάποιες ενέργειες για απευθείας πτήσεις από ιδιωτικές ρωσικές εταιρείες, για τις οποίες δεν είχε ανάμιξη η ρωσική κυβέρνηση.

Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, τονίζουμε την ανάγκη για δράση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι στις προκλήσεις είτε της Τουρκίας, είτε, πιθανόν σε αυτήν την περίπτωση, της Ρωσίας. Είναι απαράδεκτο να υποβοηθούμε και να προωθούμε τουρκικές πολιτικές, οι οποίες δρουν εναντίον μας, όπως στην περίπτωση του «αεροδρομίου» και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε), με τα οποία η Κ.Δ προτείνει στην τ/κ ψευδοκυβέρνηση τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου, υπό τον Ο.Η.Ε. Σημειώνεται ότι το γεγονός αυτό απορρίφθηκε από την τ/κ πλευρά, η οποία τώρα αποφάσισε εκ νέου την παράνομη διάνοιξή του.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μια φορά τη στάση μας στο Κυπριακό. Εναντιωνόμαστε τόσο στη λύση «δύο κρατών», που υποτίθεται ότι υποστηρίζει ο Τατάρ, όσο και στη λύση της ΔΔΟ που στηρίζουν οι κυβερνήσεις μας διαχρονικά. Τασσόμαστε υπέρ του δικαίου που βρίσκεται μόνο στη λύση της Απελευθέρωσης.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση