Η Κρίση των Ιμίων, 25 Δεκεμβρίου – 31 Ιανουαρίου 1996

Ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 και ο Εθνικός Ύμνος κόβεται στη μέση. Τρεις Αξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διαβαίνουν την πόρτα της αθανασίας, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στο Αιγαίο. Πρόκειται για τους Αντιναύαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.

Το περιστατικό συνέβη κατά την περίοδο της κρίσης των Ιμίων. Η κρίση ξεκίνησε από τις 25 Δεκεμβρίου 1995, όταν τουρκικό πλοίο, που προσάραξε στην περιοχή των Ιμίων, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο της Καλύμνου, που είναι και το πιο κοντινό, έστειλε αμέσως ρυμουλκό πλοίο για βοήθεια, όμως ο Τούρκος πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας πως η περιοχή είναι τουρκική. Στις 28 Δεκεμβρίου 1995, δύο ελληνικά πλοία αποκόλλησαν το τουρκικό και το οδήγησαν στην ακτή Κιουλούκ της Τουρκίας. Την ίδια μέρα, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, μετά από μάχη με ελληνικά μαχητικά. Ο πιλότος του σώθηκε με τη βοήθεια των Ελλήνων.

Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε όταν στα τέλη Ιανουαρίου 1996, ως αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις, ο Δήμαρχος Καλύμνου κατευθύνθηκε στην περιοχή και ύψωσε στη Μικρή Ίμια την Ελληνική Σημαία. Η απάντηση των Τούρκων ήρθε από δύο δημοσιογράφους, οι οποίοι μετέβησαν στην περιοχή, κατέβασαν την Ελληνική Σημαία και ύψωσαν τη δική τους, σκηνικό το οποίο προβλήθηκε και στην τουρκική τηλεόραση. Στις 28 Ιανουαρίου, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού κατέβασε την Τουρκική Σημαία και ύψωσε την Ελληνική, ενώ Έλληνες βατραχάνθρωποι μετέβησαν στα Ίμια με σκοπό τη διαφύλαξη της σημαίας. Στόλοι και από τις δύο πλευρές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή, ενώ μαρτυρίες λένε ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν σε ετοιμότητα και περίμενε άδεια από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για να «τσακίσει» τον τουρκικό στόλο.

Στις 31 Ιανουαρίου 1996, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις ήρωες, απογειώθηκε για να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι τουρκικές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή. Κατά την επιστροφή στη φρεγάτα «Ναυαρίνο», το ελικόπτερο κατέπεσε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τρεις επιβαίνοντες. Οι ελληνικές αρχές απέδωσαν την πτώση του ελικοπτέρου σε μηχανική βλάβη και κόπωση τους, κάτι το οποίο απ’ ότι φαίνεται, αποτελούσε απλά το κλειδί για εκτόνωση της κρίσης.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του γιου του Χριστόδουλου Καραθανάση, ο οποίος δήλωσε στις 29 Ιανουαρίου 2017, μετά το ετήσιο μνημόσυνο, πως η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως τότε έτσι και σήμερα, αποκρύπτει την πραγματική αλήθεια. Αποκάλυψε επίσης πως η στολή του πατέρα του, έχει ακόμα αίμα και τρύπες από σφαίρες. Αξιοσημείωτη είναι και η μαρτυρία ενός από τους Έλληνες βατραχανθρώπους που μετέβησαν στην περιοχή κατά την περίοδο της κρίσης. Μιλά ξεκάθαρα για την προδοτική στάση που κράτησε ο τότε πρωθυπουργός, ο οποίος διέταξε τα παλικάρια, όχι μόνο να φύγουν από την περιοχή αλλά και να κατεβάσουν τη σημαία. Ο στρατιώτης εξέφρασε την απογοήτευση και τη ντροπή που ένιωσαν αυτός και η ομάδα του, όταν έπρεπε να υποστείλουν τη σημαία, για την οποία εκπαιδεύτηκαν να πεθαίνουν για να την προστατεύσουν.

Οι ήρωες των Ιμίων θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της ελληνικής κυριαρχίας. Η προδοτική στάση της κυβέρνησης Σημίτη ήταν έκδηλη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και επιβεβαιώθηκε πλήρως όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τη «βοήθεια τους στην αποκλιμάκωση της έντασης». Η αλήθεια είναι ότι ο τότε πρωθυπουργός εναπόθεσε με δουλικό τρόπο την τύχη της Ελλάδας στους Αμερικάνους, ούτως ώστε να βρουν πολιτική και όχι στρατιωτική λύση με οποιοδήποτε κόστος. Από τότε η Τουρκία ξεκίνησε τις διεκδικήσεις της επί των νησιών του Αιγαίου, μέσω των «Γκρίζων Ζωνών».

Οι διαχρονικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο συνεχίζονται αδιάκοπα, μέχρι και σήμερα. Καθημερινά, οι πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχαιτίζουν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, προστατεύοντας την εθνική μας κυριαρχία. Είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε την αμφισβήτηση της εθνικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Οι τρεις ήρωες με τη θυσία τους μας έδειξαν τον δρόμο. Τιμούμε, λοιπόν, τη μνήμη τους και αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας και την υπεράσπιση της Ελληνικής Σημαίας.

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση