Κατάργηση θρησκευτικών αργιών

Σε μια περίεργη έως επικίνδυνη ενέργεια προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Χρυσόστομος Β’. Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει μια τεράστια κόντρα με τους εκπαιδευτικούς για το θέμα του εξωρθολογισμού της Παιδείας.

Μετά από δηλώσεις επί δηλώσεων τόλμησε να αποστείλει επιστολή με πρόταση για κατάργηση πέντε θρησκευτικών αργιών με την δικαιολογία ότι «ουδείς εκπαιδευτικός έχει αξιοποιήσει τις θρησκευτικές αργίες για το σκοπό που αυτές έχουν θεσπιστεί».

Οι θρησκευτικές αργίες που πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος προς κατάργηση είναι στις 11 Ιουνίου, του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου, γνωστή και ως «Γιορτή των Γραμμάτων», της Αναλήψεως, η αργία για την προσωπική του εορτή στις 13 Νοεμβρίου και η τοπική εορτή κάθε σχολικής μονάδας.

Σε καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστεί τόσο μεγάλα χτυπήματα η πολιτιστική ταυτότητα του λαού από την ίδια την εξουσία του. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, θα έπρεπε να είναι μπροστάρης στην υπεράσπιση όλων των θεμάτων που αφορούν την Θρησκεία. Πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται με θέματα που αφορούν την Παιδεία και τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι της Ελληνικής Κύπρου θα γνωρίσουν την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.

Οι δικαιολογίες ότι έτσι θα έχουν τα σχολεία περισσότερο διδακτικό χρόνο είναι ανοησίες. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, όταν στις 24/7/2017 ψηφίζονταν οι θρησκευτικές αργίες της νέας χρονιάς ο Αρχιεπίσκοπος δεν αντέδρασε και υπέγραψε κανονικά. Ξεκάθαρα η πρόταση αυτή γίνεται για να ρίξει περισσότερο λάδι στο θέμα της Παιδείας. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου έχει ως σκοπό την δημιουργία για τα παιδία ηθικών αξιών όπως και δεσμούς που το συνδέουν με τον τόπο του, με τη γλώσσα και την πολιτιστική του ταυτότητα. Σίγουρα, η κατάργηση των συγκεκριμένων αργιών δεν αποτελεί πράξη που εξυπηρετεί αυτό το σκοπό!

Ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη θητεία του ως θρησκευτικός άρχοντας του τόπου έχει πέσει σε πολλά παραπτώματα και έχει κάνει πολλές ατυχείς δηλώσεις. Είτε εξέφρασε τη στήριξη του σε συγκεκριμένους πολιτικούς, είτε εξέφρασε άποψη σε θέματα που αφορούν την οικονομία και την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά όμως, είναι θέματα για το οποία ένας τόσο σημαντικός πνευματικός άνθρωπος δεν θα έπρεπε να κάνει γνωστή την προσωπική του άποψη. Όταν εγείρεται ένα θέμα καθαρά θρησκευτικό, όπως οι θρησκευτικές αργίες που θα εορτάζονται στα σχολεία με τη μορφή αργίας, περιμέναμε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τις υπερασπιστεί. Αντιθέτως, δημιούργησε καινούρια προβλήματα. Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός προτιμούσε να κρεμαστεί, παρά να εγκαταλείψει το λαό του και τον ρόλο του ως Εθνάρχης δεν δικαιολογείται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ να στέκεται πολέμιος των θρησκευτικών αργιών, όποιες και να είναι οι συνθήκες και οι συγκυρίες.

Με τις προτάσεις του αυτές ο Αρχιεπίσκοπος άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, καθώς με ανάρτηση της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου αντιπρότεινε την αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών, με την Κοινωνιολογία της Θρησκείας. Αυτό όπως αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου θα συμβάλλει στην «ανάπτυξη κριτικής σκέψης» και πως «το ζητούμενο δεν είναι τα δόγματα». Σε ποια κοινωνία ζείτε κ. Χαραλαμπίδου; Γιατί τόσο μίσος για την θρησκεία και ποιος σας έκανε ειδική για το ποια μαθήματα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία; Σε αυτό το πνεύμα κάποιος θα μπορούσε να προτείνει την «κοινωνιολογικοποίηση» όλων των μαθημάτων που έχουν να κάνουν με την πολιτιστική ταυτότητα του λαού όπως της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας και των Νέων Ελληνικών. Θα στερήσει όμως από την νεολαία την γνώση για τους Αγώνες που έκαναν οι πρόγονοί μας. Μια νεολαία που έχει ήδη υποστεί ισχυρά πλήγματα και έχει να διορθώσει ήδη πολλά κακώς έχοντα. Η αδυναμία κάποιων να αντιμετωπίσουν τα σοβαρότερα θέματα του κράτους, τους κάνει να δημιουργούν παραπετάσματα καπνού με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των πολίτων από τις δικές τους ατασθαλίες.

Τα τελευταία γεγονότα όσο αφορά το θέμα της Παιδείας, ο γενικότερος πόλεμος που δέχεται η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, η δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού όπως και άλλα διάφορα στοιχεία καταδεικνύουν την προσπάθεια αλλοίωσης της Ελληνικής ταυτότητας των κατοίκων του νησιού. Όλα αυτά γίνονται με σκοπό την προώθηση μιας καινούριας «Κυπριακής» ταυτότητας. Επιχειρούν να καταστήσουν τους Έλληνες της Κύπρου μειονότητα στο νησί, για να μας απομακρύνουν από τις Ελληνικές μας ρίζες. Μια νεολαία αδιάφορη, όσον αφορά τα Εθνικά θέματα και τους Αγώνες για το Έθνος, κάνει τα σχέδια τους για μια Κύπρο που θα είναι σαν νέα Μάλτα της Μεσογείου πολύ ευκολότερα.

Ως Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης και ως Έλληνες Ορθόδοξοι, καταδικάζουμε την πρόταση του Αρχιεπισκόπου και τον καλούμε να την ανακαλέσει. Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι αν για αυτή την αδιανόητη πρόταση ρωτήθηκε το αρμόδιο όργανο της Ιεράς Συνόδου. Σε μια κοινωνία όπου το Εθνικό φρόνημα βρίσκεται στα τάρταρα και οι Εθνικές και Θρησκευτικές αξίες καταπατώνται καθημερινά από διάφορους «καλοθελητές» ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα αντιτίθετο σε αυτό το καλοστημένο παιχνίδι και όχι να αποτελεί μέρος του. Δεν θα αποδεχτούμε καμιά έκπτωση σε ότι αφορά την πολιτιστική ταυτότητα του λαού μας.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

αρχείο λήψης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση