Λογαριάσατε λάθος κ.Αβερωφ

Το χρήμα είναι ο Θεός, η θρησκεία που ακολουθούν πιστά πολλοί άνθρωποι. Χρήμα, θυσίες στο βωμό της δύναμης, καρεκλοκένταυροι, ψεύτικο ενδιαφέρον για τον πλησίον τους είναι μερικά χαρακτηριστικά της εποχής μας, άμεσες συνέπειες της αγάπης προς το χρήμα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, αφού με την τελευταία του πρόταση απέδειξε πως όντως το χρήμα αποτελεί τον πυρήνα όλων και ότι η εξουσία που παραχωρήθηκε στην κυβέρνηση χρησιμοποιείται εγωιστικά, για προσωπικούς σκοπούς και για κανένα λόγο δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο κ.Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε πρόταση για στήριξη της ιδιωτικής παιδείας. Παρακάτω παραθέτουμε τα όσα ο ίδιος ανέφερε στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Γονέων και κηδεμόνων των σχολείων ιδιωτικής εκπαίδευσης.

«Όσον αφορά το ζήτημα της μεγάλης εξοικονόμησης δημόσιων πόρων από την επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι ένα θέμα που είναι καιρός να μπει στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης για την παιδεία. Δηλαδή πως το κράτος θα μπορούσε να στηρίξει την ιδιωτική παιδεία και να παρέχει κίνητρα προς τους γονείς να την επιλέγουν, ώστε από τη μια να εξοικονομούνται διαθέσιμοι πόροι του κράτους και να ανεβάζουμε την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας για τα παιδιά μας από την άλλη. Κάθε προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας και μεταρρύθμιση είναι λογικό να συνοδεύεται από αντιδράσεις. Εμείς δηλώνουμε ανεπιφύλακτα ότι θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Για να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να έχει στο επίκεντρο τους μαθητές και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη. Ορισμένα πολιτικά κόμματα, ή ακόμη και συμπολίτες μας, έχουν μια αρνητική προδιάθεση έναντι σας, απλά και μόνο επειδή επιλέξατε το ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά σας. Είτε διότι ιδεολογικά αντιτίθενται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε διότι έχει δημιουργηθεί σε αυτούς η εσφαλμένη εντύπωση ότι προέρχεστε από προνομιακά στρώματα της κοινωνίας. Και ότι θα κληθούν να επιβαρυνθούν οικονομικά για τις δικές σας επιλογές. Η αλήθεια όμως είναι ότι είστε η μεσαία τάξη αυτής της χώρας, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Ακολούθως ανέφερε ότι: «Δυστυχώς στον τόπο μας δημιουργούμε με την μεγαλύτερη ευκολία μύθους, τους οποίους και αναπαράγουμε ατεκμηρίωτα. Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο οι Κύπριοι δεν λογαριάζουν το οικονομικό κόστος, αυτό είναι η επένδυση στην παιδεία των παιδιών τους. Κάτι που διαπιστώνουμε εξάλλου και από τα πολύ υψηλά ποσοστά αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα γονιό να επιλέξει την Ιδιωτική Εκπαίδευση έναντι της Δημόσιας και σίγουρα δεν περιορίζονται στην οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας. Ούτε και ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι όλοι οι μαθητές των Ιδιωτικών Σχολείων προορίζονται να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προοπτική που έχει εξάλλου ανατραπεί για πολλές οικογένειες ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που ακόμη βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας».

Εν συνεχεία, ο κ. Νεοφύτου μίλησε με αριθμούς: «Με βάση την τελευταία εκπαιδευτική έρευνα που διενήργησε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας μας το 2013, η κατά μαθητή συνολική τρέχουσα δημόσια δαπάνη στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει υπολογιστεί σε 6.308 ευρώ στη δημοτική εκπαίδευση και σε 9.777 ευρώ στη μέση εκπαίδευση. Το κόστος αυτό λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές στην εκπαίδευση, τεχνικό εξοπλισμό, καθώς και το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό που απαιτείται για κάθε μαθητή.
Το 2013 φοιτούσαν 4.201 μαθητές στην Ιδιωτική Δημοτική Εκπαίδευση και 10.830 μαθητές στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση. Εάν οι μαθητές που σήμερα φοιτούν σε Ιδιωτικά Σχολεία της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης προστίθεντο στη Δημόσια Εκπαίδευση, εύκολα μπορεί να υπολογίσει κάποιος ότι οι Δημόσιες Δαπάνες θα αυξάνονταν κατά περίπου 130 εκ. ευρώ ετησίως. Εάν λάβουμε υπόψη και την ανάγκη για ανέγερση επιπρόσθετων σχολικών μονάδων, το κόστος αυτό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.
Ποιές άραγε θα ήταν οι επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης εάν σήμερα, με τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, το κράτος καλείτο να δαπανήσει επιπρόσθετα 130 εκ ευρώ ετησίως; Είναι ξεκάθαρο σε εμάς, ότι η Παιδεία του τόπου επωφελείται συνολικά από τη δική σας συνεισφορά. Όπως είναι ξεκάθαρο και ότι αυτή η πολιτεία σας έχει διαχρονικά αδικήσει. Όχι μόνο δεν σας προσέφερε καμία οικονομική βοήθεια, αλλά μέχρι σήμερα αποκλείει τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων από τη δυνατότητα πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου».

Όλο το πιο πάνω σκηνικό είναι το λιγότερο απαράδεκτο. Αρχικά σημαντικό είναι να αναφέρουμε τις πρόνοιες του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το άρθρο 20 Παρ. 2 «Μερίμνη της ελληνικής και της τουρκικής Κοινοτικής Συνελεύσεως η στοιχειώδης εκπαίδευσις θέλει καταστή δωρεάν προσιτή εν τοις αντιστοίχοις κοινοτικοίς σχολείοις της στοιχειώδους εκπαιδεύσεως.» αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι προτείνεται άλλη μια παράβαση του Συντάγματος, η οποία μάλιστα δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση.

Μήπως κύριοι να κλείσουμε τα δημόσια σχολεία, να κλείσουμε τα δημόσια Νοσοκομεία, να κλείσουμε και τα δημόσια Πανεπιστήμια για να βάλετε περισσότερα λεφτά στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς; Μήπως να αφήσουμε τα παιδιά μας αμόρφωτα για να μην σας αγχώνουμε και να αφήσουμε στην τύχη το μέλλον τους; Όσοι είναι οικονομικά άνετοι ας στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά, οι άλλοι ας τα αφήσουν σπίτι να βλέπουν τους τέσσερις τοίχους και να μορφωθούν από το κουτί που λέγεται τηλεόραση! Βέβαια ας μην αγχωνόμαστε! Γιατί η πραγματικότητα του κυπριακού λαού είναι η εξής: έχουμε όλοι αρκετά λεφτά να τα δίνουμε στα φτηνά ιδιωτικά σχολεία!

Κύριε Αβέρωφ, μήπως να προτείνουμε και κάποιους νόμους σχετικά με τις γεννήσεις; Να απαγορεύσουμε στα ζευγάρια να γεννούν περισσότερα από ένα παιδί για να μην χρειάζεται το κράτος να δίνει λεφτά σε πολύτεκνες οικογένειες! Ή να κόψουμε κι άλλα λεφτά από τους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο για να αναπνεύσει η οικονομία του κράτους! Ας κόψουμε και κάθε επίδομα για τους φοιτητές! Τι τα χρειάζονται εξάλλου τα λεφτά αφού όλοι στην Κύπρο έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους; Μήπως να προτείνετε και ένα νέο κούρεμα για να γεμίσουν έτσι τα ταμεία του κράτους;

Σαν δεν ντρέπεστε! Βρίσκετε κάθε τρόπο για να φιμώσετε τα  μυαλά και τα στόματα των νέων τούτου του τόπου. Μόνο όσοι έχουν βαριές τσέπες και πορτοφόλια μπορούν να ζήσουν και να είναι υπολογίσιμοι σε αυτό το νησί κατά την άποψή σας. Αλλά δεν θα σας περάσει. Αρκετά! Η δωρεάν παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών και δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία δήθεν αναβάθμιση που θα είναι ο τάφος της δημόσιας δωρεάν παιδείας! Τα παιδιά μας, οι νέοι έχουν το δικαίωμα να μορφωθούν και να αναπτύξουν ιδέες, κριτική σκέψη και ταλέντα! Δεν πρόκειται να περάσει μια τέτοια πρόταση που δέκτες θα έχει μόνο λίγους. Όλοι πρέπει να μορφωθούν και όλοι θα μορφωθούν. Κι αν δεν σας αρέσει να αφήσετε τα δικά σας παιδιά αμόρφωτα και στο έλεος του Θεού σας, του χρήματος.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

3e2c1bcacb474cdcfa96ec492e560b01

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση