Μόδεστος Παντελή – Ο πρώτος νεκρός του Αγώνα

Ο Μόδεστος Παντελή γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1923, στο Λιοπέτρι της επαρχίας Αμμοχώστου. Ήταν ο πρώτος νεκρός Ήρωας του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Ο Ήρωας φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Λιοπετριού μέχρι την τρίτη τάξη και μετά δραστηριοποιήθηκε με τις αγροτικές ασχολίες της οικογένειάς του. Στον αγώνα εντάχθηκε, αφού πρώτα έδωσε τον όρκο για Απελευθέρωση και Ένωση και οργανώθηκε στο Ε.Μ.Α.Κ. (Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Κύπρου- αρχική ονομασία της Ε.Ο.Κ.Α.), τον Φεβρουάριο του 1955. Το παράδειγμά του ακολούθησαν όλα τα αδέρφια του. Ο Ήρωας εντάχθηκε στην ομάδα του Αυξεντίου μαζί με κάποιους συγχωριανούς του. Έτσι, άρχισαν να ετοιμάζονται για ένοπλη δράση μέχρι την έναρξη του αγώνα.

Την 31η Μαρτίου προς 1η Απριλίου 1955, ο Μόδεστος Παντελή μαζί με τον Ανδρέα Κάρυο, κατόπιν οδηγίας της Οργάνωσης, ανέλαβαν να βραχυκυκλώσουν το σύστημα παροχής ρεύματος για την περιοχή Αμμοχώστου. Με ένα χοντρό σκοινί που είχαν ενώσει με μια αλυσίδα και στο οποίο έδεσαν από τη μια άκρη του μία πέτρα, προσπάθησαν να το περάσουν πάνω από τα ηλεκτρικά καλώδια, ούτως ώστε να επιτύχουν τη συσκότιση της περιοχής. Σκοπός της συσκότισης ήταν να μπορέσει η Οργάνωση να ρίξει τις πρώτες βόμβες σημαίνοντας την έναρξη του αγώνα. Ο Μόδεστος Παντελή μετά από μερικές μάταιες προσπάθειες ανέβηκε στους ώμους του Ανδρέα Κάρυου. Τότε, εξαιτίας των αποτυχημένων προσπαθειών τους, το σκοινί είχε ήδη βραχεί από τα βρεγμένα χόρτα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του Μόδεστου Παντελή από ηλεκτροπληξία.

Υπάρχουν μαρτυρίες που ισχυρίζονται μάλιστα ότι τα τελευταία λόγια του ήρωα στον συναγωνιστή του ήταν «τη γυναίκαν τζιαι τα παιθκιά μου». Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της γυναίκας του Ήρωα, κας. Αποστολούς, η οποία σε ηλικία 25 χρονών έμεινε χήρα με δύο παιδιά στην αγκαλιά για να τα μεγαλώσει: «Την ημέραν που εγίνην η μάχη του αχυρώνα και το Λιοπέτρι εσούζετουν που τις πόμπες και εππέφταν οι σφαίρες σιονωτές, τα μωρά μου ετρέμαν. Μα εγώ που μέσα μου σκεφτόμουνα τον Μόδεστον και έλεγα πως ο σπόρος που έριξε στον αγώνα ήτουν καλός. Τζιαι με τέτοια παλικάρια, θα ερχόταν η ώρα να φύουν οι Εγγλέζοι».

Ο Μόδεστος Παντελή με πάσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ανέλαβε με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Κάρυο μια επικίνδυνη αποστολή για το καλό του αγώνα και της πατρίδας. Θυσίασε ό,τι πολυτιμότερο είχε, χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή, εις το όνομα της Ελευθερίας και της Ένωσης με τη μάνα Ελλάδα. Εμπνεόμενοι από τα λόγια της κας. Αποστολούς, συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκίνησε ο δικός της Μόδεστος για απελευθέρωση της Κύπρου μας και την εκπλήρωση του προαιώνιου πόθου των Ελλήνων του νησιού για Ένωση και μόνο Ένωση.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση