14 Αυγούστου 1996. Ημέρα Τετάρτη. Ημέρα μνήμης της κατάληψης της Αμμοχώστου και ημέρα της κηδείας του ήρωα Τάσου Ισαάκ. Μια πορεία που κατέληξε σε ένα αιματοβαμμένο πεδίο. Ένα παλλικάρι που δολοφονήθηκε γιατί δεν άντεξε στην θέα ενός κόκκινου κουρελλόπανου.
Μια ομάδα από ελληνοκύπριους διαδηλωτές κατευθύνονται προς το οδόφραγμα της Δερύνειας με σκοπό την κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στο σημείο της άνανδρης δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ. Ανάμεσα στους διαδηλωτές, ο Σολωμός Σολωμού, δεύτερος ξάδερφος του δολοφονηθέντα Ισαάκ, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο.
Ώρα 14:20. Ο Σολωμού αρχίζει να αλλάζει πορεία από την κατεύθυνση που κρατούσαν οι υπόλοιποι διαδηλωτές, κατευθυνόμενος στο πιο κοντινό τούρκικο φυλάκιο. Με ένα τσιγάρο στο στόμα, άρχισε να ανεβαίνει στον ιστό που κρεμόταν η Τούρκικη σημαία, με σκοπό να την κατεβάσει, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των Τούρκων στρατιωτών. Τρείς πυροβολισμοί και ένα παλικάρι νεκρό. Έπεσε από τον ιστό δεχόμενος μια σφαίρα στο στόμα, μια στο λαιμό και μια στο στομάχι. Οι Τούρκοι σκοπευτές δεν δίστασαν, αλλά αντιθέτως συνεχίζουν να ρίχνουν πυρ προς τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πήραν θέση μάχης και η σορός του αδικοχαμένου λεβέντη απομακρύνεται από τη περιοχή.
Η Κυπριακές Αρχές βασιζόμενες σε οπτικό υλικό, από βίντεο και φωτογραφίες κατόρθωσαν να βρουν τους υπαίτιους για την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού και στη συνέχεια εξέδωσε διεθνής ένταλμα σύλληψης τους, αλλά κανένας από τους παρακάτω δεν συνελήφθη.
Κενάν Ακίν
Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ
Ατίλα Σαβ
Χασάν Κουνταξί
Μεχμέτ Καρλί
Το 2008, στις 24 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κρίνει ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, με βάση το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένειά του.
Ένας λεβέντης που θυσίασε τη ζωή του στα 26 του μόλις χρόνια, γιατί δεν άντεξε να βλέπει το κόκκινο πανί. Η θυσία του Σολωμού Σολωμού και του Τάσου Ισαάκ συγκλόνισε το πανελλήνιο. Δύο λεβέντες που έκαναν το ταξίδι της ελευθερίας, δύο ακόμα ήρωες που θυσιάστηκαν για την Απελευθέρωση του πονεμένου μας νησιού. Ακόμα ένας χρόνος και οι δολοφόνοι των δύο παλικαριών μένουν ατιμώρητοι. 22 χρόνια αργότερα και οι υπαίτιοι δεν έχουν πληρώσει αλλά κυβερνούν την κατεχόμενη πατρίδα μας.
Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης