info@peof.gr

Οι τουρκικές παραβιάσεις και οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει φτάσει σε νέα επίπεδα προκλητικότητας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Κατ’ αρχάς, παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, ενώ στέλνει το γεωτρύπανο Aμπντούλ Χαμίτ Χαν πιθανόν στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Όπως είχε δηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτήν την περιοχή (σ.σ. βόρεια της Κύπρου, εκτός της κυπριακής ΑΟΖ) δεν θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί σε άλλα σημεία», σε περιοχές που θεωρεί τουρκικής κυριαρχίας, δηλαδή και σε θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες διεκδικεί μέσω του ψευδοκράτους. Επίσης, όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, ακολουθεί δήθεν μια κατεύθυνση λύσης «δύο κρατών», ενώ προτείνει νέα τουρκικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην ΚΔ, η οποία συνεχώς υποχωρεί αποδεχόμενη τις πιέσεις των Τούρκων.

Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προκλήσεις, λοιπόν, σημειώνονται συνεχώς λεκτικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας από Τούρκους αξιωματούχους. Άξιες σχολιασμού είναι οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που σημειώθηκαν ως μια ακόμη αντίδραση στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο στις 17 Μαΐου 2022. Ο κ. Ακάρ θυμήθηκε αρκετές βδομάδες μετά την επίσκεψη αυτή να δηλώσει την ενόχλησή του, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του κ. Μητσοτάκη «το λιγότερο ατυχή», αφού «δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας», όπως είπε.

Η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αμερική πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του ιδίου στην Άγκυρα. Αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και στις υπερπτήσεις των Τούρκων πάνω από ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τον κ. Ακάρ, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μετατρέψει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σε αμερικανοτουρκικά, τουρκο-νατοϊκά και τουρκο-ευρωπαϊκά. Έπειτα, κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό επειδή κάλεσε τις ΗΠΑ να εξετάσουν τις συνθήκες αστάθειας που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο πριν να αποφασίσουν για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, δηλαδή των F16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Αμερική να μην παραχωρήσει στην Τουρκία τα F16, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ είχαν θετική ανταπόκριση προς την Τουρκία για το ζήτημα. Μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη τρεις συναντήσεις μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής για αυτό. Σημείωσε, ακολούθως, ότι η Ελλάδα ζήτησε και από τη Γερμανία να μην της παραχωρήσει υποβρύχια.

Άξια αναφοράς είναι η κατηγορία του Τούρκου ΥΠΑΜ εις βάρος της Ελλάδας για επεκτατισμό, παρουσιάζοντας τον χάρτη του Αιγαίου και κάνοντας αναφορά στο Καστελλόριζο, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα διεκδικεί υπερβολική θαλάσσια έκταση. Πρόκειται ξεκάθαρα για υποκρισία, μιας και η χρόνια ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας είναι γεγονός και η εφαρμογή της είναι φανερή και έντονη. Επίσης, ο ισχυρισμός είναι ανυπόστατος, καθώς βάσει του Διεθνούς Δικαίου, κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων και το εύρος αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια. Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλορίζου) αποτελεί μέρος της Ελλάδας, επομένως η θαλάσσια έκταση την οποία υπερασπίζεται η Ελλάδα, ανήκει στη δικαιοδοσία του ελλαδικού κράτους. Η ίδια λοιπόν κυβέρνηση, που παραβιάζει με κάθε τρόπο τις γειτονικές προς το κράτος της χώρες και εξαπολύει απειλές εναντίον τους, και που καταφεύγει συνεχώς σε διάφορα παιχνίδια ισχύος διατηρώντας ανοιχτά πολλαπλά μέτωπα, κάνουν ξεδιάντροπα υποδείξεις προς το ελλαδικό κράτος.

Ο τουρκικός επεκτατισμός υφίσταται και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου επιχειρείται η οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας, με την εισβολή, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και την προσπάθεια επιβολής μιας ομοσπονδιακής «λύσης». Ο κ. Ακάρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των τ/κ, επαναλαμβάνοντας το γνωστό διήγημα για την αδικία που δήθεν βιώνουν στο νησί. Οι τ/κ, οι οποίοι αποτελούν μειονότητα, απολαμβάνουν τις διευκολύνσεις που τους παρέχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας πάντα προτεραιότητα έναντι των Ελλήνων Κυπρίων. Και ενώ μεγάλος αριθμός τ/κ αξιοποιεί τα προτερήματα αυτά, το ψευδοκράτος διατηρείται και ενισχύεται σε διάφορα επίπεδα. Αναφέρεται λοιπόν, η «καταπάτηση των δικαιωμάτων των τ/κ», την ίδια στιγμή που στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, καταπατούνται τα βασικά δικαιώματα και καταργούνται οι τέσσερις βασικές ελευθερίες των Ελλήνων Κυπρίων πολιτών (ιδιοκτησίας, διακίνησης, εγκατάστασης και εκλέγειν και εκλέγεσθαι).

Τέλος, έγινε αναφορά και στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, καλώντας την Ελλάδα να θυμηθεί τι συνέβη τότε, ποιες ήταν οι συνέπειες για τους ηττημένους Έλληνες και πως «Αυτή την προσπάθεια για κατοχή πριν 100 χρόνια είναι καθαρό ότι δεν την υιοθετούσε ο ελληνικός λαός». Οι δηλώσεις του έκλεισαν με μια απειλή, έμμεση αλλά πολύ προκλητική: «Πρέπει να πάρουν μάθημα από την ιστορία. Πρέπει να μείνουν μακριά από νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση, ας μην τρέχουν πίσω από αυτά λέμε, καθαρά και ξάστερα».

Είναι αδιανόητο να αποδεχόμαστε τον εκφοβισμό της Τουρκίας και την αδίστακτη και αδιάλλακτη στάση της. Έχοντας δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα που στηρίζεται στην παραπληροφόρηση και την απάτη, ατιμώνει την Ελλάδα και την απειλεί με τους πιο χυδαίους και προκλητικούς τρόπους. Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, τονίζουμε την ανάγκη για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και για υπεράσπιση της διεθνούς αναγνωρισμένης ελληνικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένης και της κυριαρχίας της Κύπρου. Για αυτό, απαιτείται η υιοθέτηση μιας πραγματικά αποτρεπτικής πολιτικής από Ελλάδα και Κύπρο, ενάντια στις τουρκικές ενέργειες. Για πόσο ακόμα η Τουρκία θα καταπιέζει την Ελλάδα, την Κύπρο και τόσες άλλες χώρες;

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση