Πλαίσιο Γκουτέρες

Οι συζητήσεις για λύση του κυπριακού προβλήματος από τους ακατάλληλους αρχηγούς του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, που παράνομα υφίσταται στις κατεχόμενες περιοχές του ελληνικού μας νησιού πρέπει να συνεχιστούν, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στις βάσεις του πλαισίου Γκουτέρες.  Στο πλαίσιο αυτό αναφέρονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τα εξής:

Στο θέμα της Ασφάλειας:

«1. Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι συνέχιση [του υφιστάμενου].

  1. Χρειάζεται να τερματίσουμε το Δικαίωμα Επέμβασης και της Συνθήκη Εγγυήσεων. Χρειάζεται να αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα διαβεβαιώσεων ώστε όλοι οι Κύπριοι να νοιώθουν ασφάλεια.
  2. Ένας νέας μηχανισμός εφαρμογής ο οποίος θα εμπλέκει και κάτι εκτός Κύπρου. Οι Εγγυήτριες δεν μπορούν να παρακολουθούν την εφαρμογή των υποχρεώσεών τους.»

Στο θέμα των στρατευμάτων:

«1.  Χρειαζόμαστε μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια σταδιακή απομάκρυνσή στα πλαίσια ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος μέχρι να φτάσουν στους αριθμούς της παλαιάς Συνθήκης Συμμαχίας.

  1. Υπάρχει ένα θέμα για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα επανεξέτασης ή οριστικής κατάληξης. Αυτό το θέμα και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο.»

Στο θέμα του εδαφικού:

«1. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να διαφοροποιήσει το χάρτη σε σχέση με κάποιες τοπικές περιοχές. Σ’ ότι αφορά το εδαφικό φαίνεται ότι ο ΓΓ ΟΗΕ είχε κάνει αναφορά στην ανάγκη να ειπωθεί από πλευράς Τ/κ η Μόρφου (δηλαδή ότι παραχωρείται) και πως σε παρέμβασή του ο Νίκος Αναστασιάδης είπε «όχι μόνο Μόρφου».

Στο θέμα του περιουσιακού:

«1. Θα πρέπει να εξεταστούν δύο αρχές:

α. Στις περιοχές που θα αναπροσαρμοστούν το καθεστώς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους εκτοπισθέντες ιδιοκτήτες, αλλά όχι κατά 100%.

β. Για τις άλλες περιοχές, το καθεστώς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους χρήστες, αλλά όχι κατά 100%. Στην ισότιμη μεταχείριση – Όσον αφορά τους μόνιμους κάτοικους που είναι Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι εμπίπτουν σε ποσόστωση και η οποία πρέπει να είναι δίκαιη. Χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για το τι είναι δίκαιο.»

Για το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής:

«1. Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το θέμα της «σταθμισμένης ψήφου» και πότε και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται.

  1. Άλλα εναπομείναντα στοιχεία στον καταμερισμό εξουσιών συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας θα πρέπει να συζητηθούν όπως έχει απαιτήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με την αναλογία 2:1.»

Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης θα παραμείνουμε σταθεροί στα πιστεύω μας και θα τονίσουμε ξανά  και για όσες φορές χρειαστεί ότι δεν τιμά κανένα να γίνονται οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ του αναγνωρισμένου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους που υποτίθεται ότι δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα, εκτός από την Τουρκία. Μπορεί να γίνει αντιληπτό από όλους ότι όταν δεν αναγνωρίζεις την ύπαρξη κάποιου δεν προβαίνεις ούτε σε συζητήσεις ούτε σε οποιαδήποτε ενέργεια μαζί του.  Συνεπώς εφόσον ο ηγέτης, ο ΠτΔ, ο εκπρόσωπος του λαού της Κύπρου αγνοεί τα πιο πάνω, πράττει εντελώς αντίθετα από κάθε λογική και έμμεσα, ίσως και άμεσα, αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και με τη στάση του, του χαρίζει και το δικαίωμα να απαιτεί. Είναι ευρέως αντιληπτό πως μέχρι τώρα χαμένος βγαίνει μόνο ο ελληνικός  λαός της Κύπρου. Θέλουμε να επιμείνουμε στο ότι κανένα σχέδιο λύσης, εκτός από την Απελευθέρωση, την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, την αποχώρηση όλων των εποίκων, την επιστροφή όλων ανεξαιρέτως των νόμιμων κατοίκων στα σπίτια τους και την παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας δεν δεχόμαστε! Συνεπώς δεν δεχόμαστε ούτε βάσεις στις οποίες θα στηρίζεται οποιοσδήποτε διάλογος με το ψευδοκράτος. Δεν στηρίζουμε παράνομες κινήσεις των ηγετών της Κύπρου και δεν γινόμαστε σε καμία περίπτωση συνεργοί μαζί τους. Δεν συναινούμε στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ξεχνούμε τους ήρωές μας και τιμούμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΟΧΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ, ΟΧΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΖΑ.

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΞΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση