Π.Ε.Ο.Φ.
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι μεγάλες αλλαγές στους πολιτικούς σχηματισμούς επέρχονται κατόπιν σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Ο κανόνας αυτός εφαρμόστηκε κατ επανάληψη στο ελλαδικό και κυπριακό πολιτικό γίγνεσθαι με πιο πρόσφατο παράδειγμα την μεταπολίτευση. Η τραγωδία του 74 και η πτώση της στρατιωτικού καθεστώτος των Αθηνών, ήρθαν να αναμορφώσουν την πολιτική ζωή του έθνους, δημιουργώντας έτσι ένα μεταλλαγμένο πολιτικό σκηνικό. Νέα κόμματα, νέες συμμαχίες, νέοι σχηματισμοί καθορίζουν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές και αρθρώνουν τον καινούριο πολιτικό προσανατολισμό.
Οι μεταβολές αυτές επηρέασαν σαφώς και το κυπριακό φοιτητικό κίνημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κυπριακών παρατάξεων που δρουν σήμερα στον ελληνικό αλλά και διεθνή χώρο είναι απότοκα των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Η Π.Ε.Ο.Φ. δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα. Φοιτητές με ανησυχίες και προβληματισμούς, παρακολουθούν τις εξελίξεις να διαδέχονται με δραματικούς ρυθμούς η μία την άλλη. Κατοχή, προσφυγιά, μεταπολίτευση. Συλλαλητήρια, πορείες , υποσχέσεις. Συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος και υποχωρήσεις. Μάρτης του 1977 και οι δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιώνονται: Διζωνική , Δικοινοτική Ομοσπονδία, ο Αττίλας στο σπίτι μας με την δική μας υπογραφή, την δική μας συγκατάθεση. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ίσως την καθοριστικότερη. Ένα χρόνο αργότερα, ομάδα συνδικαλιστών φοιτητών, προχωρούν στην ίδρυση φοιτητικής παράταξης με την επωνυμία Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών. Βασικότερη των αρχών της καινούριας παράταξης, η αυτονομία του φοιτητικού κινήματος, βασικότερος των σκοπών, η απαλλαγή από τα δυσοίωνα και η υλοποίηση εκείνης της πολιτικής η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορεί να κατοχυρώσει τον ελληνισμό της Κύπρου με την μόνη φερέγγυα λύση, την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Με την ίδρυση της Π.Ε.Ο.Φ. νέα δεδομένα προστέθηκαν στον χώρο του φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα παγιώθηκε η τάση στους κόλπους των φοιτητών για αυτόνομο φοιτητικό κίνημα, μια αυτονομία η οποία αμφισβητήθηκε και τέθηκε σε δοκιμασία πολλάκις από διάφορους πολιτικούς κύκλους. Μια αυτονομία, που στο τέλος της μέρας κατάφερε να αποδείξει την δύναμή της και να παραδώσει στην κοινωνία μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, στηριζόμενη στις βασικότερες των ακαδημαϊκών αρχών.
Σήμερα η Π.Ε.Ο.Φ. γράφει ιστορία. Με την πλούσια δράση της, κατάφερε να καταξιωθεί στον χώρο του φοιτητικού κινήματος σαν «η υγιέστερη και αυθεντικότερη φοιτητική φωνή» (Ι.Τρακατέλλης, Πρύτανης Α.Π.Θ.) . Με μια σειρά εκδηλώσεων και εκστρατειών ενημέρωσης έχει καταφέρει να προωθήσει το κυπριακό ζήτημα τόσο στην Βόρεια Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Επίσης στην παράταξη, λειτουργούν επιμορφωτικοί θεσμοί, με μοναδικό σκοπό την αντικειμενική επιμόρφωση των φοιτητών αναφορικά με πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα. Μαζί με το Δράσις Κ.Ε.Σ. Αθηνών, την Α.Φ.ΕΠΑΛξη Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Α.Φ.Σ.Κ ΦΛΟΓΑ Πάτρας, την Α.Φ.Κ Ασπίς Ηρακλείου και την Α.Φ.Κ Τόλμη Ιωαννίνων συγκροτούν τον Ενιαίο Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων (Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.), ο οποίος και αναπτύσσει πλούσια δράση στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
ΠΑΤΡΙΔΑ – ΤΙΜΗ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ
Π.Ε.Ο.Φ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1978