Επικυρώθηκε πριν από μερικές μέρες από τη Βουλή, η συμφωνία εξαγοράς της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα. Η Ολομέλεια της Βουλής, σε έκτακτη συνεδρία, που θύμισε εποχές κουρέματος, ψήφισε την παροχή κυβερνητικής παροχής εγγύησης ύψους 2.6 δισ., με σκοπό να απορροφηθεί ο «καλός» Συνεργατισμός από την Ελληνική Κεντρική Τράπεζα. Το σχέδιο εγγυήσεων ψήφισαν 32 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 20 βουλευτές.
Αυτή η συμφωνία είναι ετεροβαρής, καθώς η ΕΤ θα απορροφήσει μόνο τα εξυπηρετούμενα δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα τα απορροφήσει το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται ακόμα περισσότερο στην αγορά η Ελληνική Τράπεζα και η κυβέρνηση Αναστασιάδη έγινε η πρώτη κυβέρνηση που κατάφερε να κλείσει δύο τράπεζες μέσα σε μόλις 5 χρόνια.
Με 27 ψήφους υπέρ και 24 κατά πέρασε και το σχέδιο για τις εκποιήσεις, που θα γίνουν με σκοπό «να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Το κράτος το έκανε γιατί «δεν μπορούσε να αφήσει μια τράπεζα να φαληρίσει», όπως υποστήριξαν. Δεν εξηγούν όμως, γιατί εδώ και 5 χρόνια που βρίσκονται στη διακυβέρνηση της χώρας, αμελούν τις ευθύνες τους.
Οι εκπρόσωποι των Συντεχνιών των υπαλλήλων της Συνεργατικής, συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Υπουργείου και της Ελληνικής και συζητούν για τους υπαλλήλους της ΣΚΤ που θα απορροφηθούν από την Ελληνική. Συζητήθηκε για τους δυόμιση χιλιάδες υπαλλήλους του Συνεργατισμού και το πιο πιθανόν είναι ότι κάποιοι θα απορροφηθούν από την Ελληνική, ενώ οι υπόλοιποι θα απολυθούν με αποζημιώσεις. Είναι τουλάχιστον λυπηρό, ότι τη σήμερον ημέρα, μετά από τόσους Αγώνες για το δίκαιο στην κοινωνία, συνεχίζονται οι απολύσεις ανθρώπων που δουλεύουν καθημερινά για να αποκτήσουν τα προς το ζην, και κανένας δεν δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον.
Το 2013 είχε καταρρεύσει ολόκληρο το Τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, μετά από αλλεπάλληλες «δεσμεύσεις» επί «δεσμεύσεων» από τους κυβερνώντες πως δεν θα αποδεχτούν το κλείσιμο μιας τράπεζας και κούρεμα καταθέσεων.
Λίγες μέρες μετά έρχεται το κούρεμα και το κλείσιμο της Λαϊκής. Τότε διαβεβαίωναν τον κόσμο πως ο Συνεργατισμός, τουλάχιστον είναι ανθηρός. Πέντε χρόνια μετά, οι αδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Ακόμα μια τράπεζα που κλείνει επί κυβέρνησης Αναστασιάδη, ακόμα μερικές εκατοντάδες ανθρώπων στο δρόμο και οι υπαίτιοι ατιμώρητοι. Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, προσπαθώντας να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω, ξέχασαν πως μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν και αυτά κυβέρνηση και συνέβαλαν με τη σειρά τους στη διάλυση της Κυπριακής οικονομίας.
Στην Κύπρο των 800 χιλιάδων κατοίκων, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος είναι 4 με 5 φορές μεγαλύτερο από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Για αυτό ευθύνονται αυτοί που έδιναν παχουλά δάνεια σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να τα καλύψουν. Και τα έδιναν, λόγω της εισροής καταθέσεων από διάφορες χώρες αμφιβόλου νομιμότητας. Μια μικρή οικονομία, όπως της Κύπρου, δεν μπορούσε να έχει τόσες ανάγκες για δάνεια και δεν μπορούσε να ικανοποιήσει την ανάγκη των τραπεζών για εισόδημα από αυτές τις καταθέσεις. Τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά δεν καλύπτονταν και έτσι η τράπεζα βασιζόταν κυρίως στις εξασφαλίσεις που λάμβαναν εξ αρχής, δηλαδή τις υποθήκες σπιτιών, κυρίως, και τους εγγυητές που έμπαιναν και δεν είχαν κάποια σχέση με τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου.
Δυστυχώς, σημαντική συμβολή σε αυτό το αδιέξοδο έπαιξε και το κράτος, πιθανώς εσκεμμένα. Άφησε τις τράπεζες να κατρακυλήσουν και να έρθουν σε κάποια στιγμή στο σημείο πτώχευσης με το κράτος να παίζει το ρόλο του «από μηχανής Θεόυ» και να προσπαθεί να σώσει τις τράπεζες με κρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις.
Αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν για χρόνια πριν το κούρεμα του 2013. Τα προβλήματα της οικονομίας της Κύπρου δεν εμφανίστηκαν τότε. Απλά εμείς, ως λαός που δυσκολεύεται να δει τα σημεία των καιρών, δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε πως οι «αρχοντοχωριατισμοί» και το κτίσιμο μιας ιδιαίτερης εικόνας δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά. Μας έλεγαν οι κυβερνώντες ότι η οικονομία πάει καλά κι εμείς τους πιστεύαμε, για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα από τα πιο ψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους στην ΕΕ, ποσοστά που φτάνουν το 22.8%. Σύμφωνα με τον επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, Λοϊζο Χατζηκωστή, υπήρχε χρόνος να σωθεί ο Συνεργατισμός. Αν κάποιος ανέλυε τα γεγονότα, θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις αυτές.
Το Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης για τους υπαλλήλους της Συνεργατικής έχει αρκετά κενά. Αρχικά, η Ελληνική μπορεί να καλύψει μέχρι 900 κενά. Αν περισσότεροι από 900 υπάλληλοι της Συνεργατικής, δεν επιλέξουν το Σχέδιο, ποιο είναι το σχέδιο για αυτούς; Μήπως θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση; Η τράπεζα προτείνει ως χαμηλότερο ποσό αποζημίωσης τις 20 χιλιάδες και μεγαλύτερο, τις 170 χιλιάδες ευρώ. Την ίδια ώρα που οι συντεχνίες, προτείνουν ελάχιστο ποσό αποζημιώσεων τις 100 χιλιάδες και μέγιστο τις 200. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ τράπεζας και συντεχνιών, το οποίο αν δεν καλυφθεί θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.
Ως Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης, θέλουμε να καταδικάσουμε την στάση ολόκληρης της κυβέρνησης και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων, που με τους στρουθοκαμηλισμούς τους οδήγησαν στη κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος. Τα προβλήματα στο Συνεργατισμό ήταν ολοφάνερα, απλά κάποιοι αποφάσισαν, εσκεμμένα ή από αμέλεια, να μην ασχοληθούν. Τους καλούμε έστω και την υστάτη, να στρέψουν την προσοχή τους τουλάχιστον στο καλό της κοινωνίας, αφήνοντας προσωπικά συμφέροντα στην άκρη, ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί ένα σχέδιο γεμάτο απορίες, όσον αφορά τις απολύσεις υπαλλήλων.
Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης