«Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι εφικτή». Αυτή ήταν η απάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ερωτηθείς σε διακαναλική συνέντευξη, για το κατά πόσο είναι επιτεύξιμη η εύρεση λύσης στο Κυπριακό. Την ομοσπονδιακή πολιτική του κ. Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό τη γνωρίζαμε και πριν την εκλογή του, όμως μετά από σχεδόν ένα έτος διακυβέρνησης δεν παύει να μας εκπλήσσει η απόλυτη προσκόλλησή του προς αυτή. Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, φρόντισε να καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ούτε σχέδιο Β.
Πράγματι, είναι γελοίο, εν έτει 2024, να βρίσκονται οι πολιτικοί ιθύνοντες του τόπου μας προσκολλημένοι σε μη έγκυρες «συμφωνίες» που υπογράφηκαν το 1977 και 1979, ιδιαίτερα τη στιγμή που η πραγμάτωση των δύο προαναφερθέντων, δηλαδή το σχέδιο ΑΝΑΝ, απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Κυπρίων με δημοψήφισμα το 2004.
Η γελοιότητα όμως της θέσης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, δεν έπαυσε στο εν λόγω σημείο. Όταν ερωτήθηκε για αυτά που ανέφερε στην ομιλία του στο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, ότι «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για Απελευθέρωση και για δικαίωση του αγώνα μας», απάντησε πως αυτό θέλει πραγματικά για το Κυπριακό. Όταν, έπειτα, ερωτήθηκε για το τι εννοεί με τη λέξη Απελευθέρωση, ο ίδιος απάντησε ότι ο κάθε Κύπριος πολίτης θα μπορεί να επιλέξει που θα πάει να ζήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπορεί να ασκεί εκεί όλα του τα δικαιώματα. Ως υπέρμαχοι της Απελευθέρωσης, κύριε Χριστοδουλίδη, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, δεν νοείται Απελευθέρωση χωρίς την εξασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, δηλαδή της ελευθερίας στη μετακίνηση, στην εγκατάσταση, στην ιδιοκτησία και στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Για άλλη μια φορά, ο κ. Χριστοδουλίδης φάσκει και αντιφάσκει, αφού λίγο αργότερα δήλωσε πως δεν δύναται να υπάρξει λύση δύο κρατών. Αν πραγματικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχε σκοπό την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί, δεν θα επέμενε στην ομοσπονδία. Η τελευταία παρουσιάζεται ως μονόδρομος αποτροπής των δύο κρατών, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί την επισφράγιση της νομιμοποίησης της κυριαρχίας της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού, και της συγκυριαρχίας της στο νότιο. Διερωτόμαστε πως γίνεται σε ένα ενιαίο κράτος τα δικαιώματα των νόμιμων πολιτών, να διαφέρουν ανά σημείο εγκατάστασης.
Όλη αυτή την πολιτική παρωδία που βιώνει το νησί μας τον τελευταίο χρόνο, σφραγίζουν τα αντιφασκόμενα λόγια του Προέδρου. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως έχει ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές να νιώθουν ασφάλεια σε αυτόν τον τόπο, την ίδια στιγμή που συζητούσε για επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό του πλαισίου Γκουτέρες. Αλήθεια, πόσο ασφαλείς θα είμαστε αν επιτευχθεί μια λύση βάσει του συμφωνημένου πλαισίου η οποία θα δίνει εκ περιτροπής προεδρία; Είναι τραγελαφικό, σε ένα νόμιμα αναγνωρισμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δίνεται ανά ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα η διακυβέρνηση, ολόκληρου του κράτους, σε μια μειονότητα 18%.
Δεν αποτελεί, όμως, μόνο το προαναφερθέν τραγικό επακόλουθο αν επιτευχθεί λύση στο πλαίσιο Γκουτέρες. Το τελευταίο νομιμοποιεί τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, ενώ, ταυτόχρονα, νομιμοποιεί τους εποίκους, δίνοντας δικαίωμα μόνιμης διαμονής στο νησί σε κάθε Τούρκο πολίτη. Επίσης, δεν εξασφαλίζει την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, τη στιγμή που ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ σκέφτεται την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό το εν λόγω σχέδιο, υπόσχεται σε όλους τους πρόσφυγες ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τραγικό ήταν, ακόμη, το γεγονός πως ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλεσε το πλαίσιο Γκουτέρες ως την ορθότερη αποτύπωση του Κυπριακού προβλήματος, ως δικοινοτικό, αγνοώντας ότι το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.
Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, γνήσιοι συνεχιστές του αγώνα των ηρώων μας, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι με την έννοια Απελευθέρωση, απαιτούμε την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων, των εποίκων και των παραγώγων τους, την επιστροφή όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, την εξασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Πρέπει, επιτέλους, να καταστεί σαφές πως καμία Δ.Δ.Ο και καμία λύση δύο κρατών δεν είναι βιώσιμες λύσεις για το Κυπριακό. Στο χέρι μας είναι να εμποδίσουμε τη διαπραγμάτευση της αξιοπρέπειάς μας για την οποιαδήποτε λύση ομοσπονδίας, που θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.
Δεν γίνεται να υπάρξει Κύπρος χωρίς την Κερύνεια, χωρίς τον Καραβά, χωρίς την Μόρφου και τον Απόστολο Ανδρέα. Αγώνας μέχρι τέλους.
Μόνη λύση η ολοκληρωτική Απελευθέρωση του νησιού μας.
Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης