Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, στο κείμενο Συμπερασμάτων που έχει εγκριθεί από την τελευταία σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Άγκυρα δέχεται άμεσες υποδείξεις.
Ειδικότερα, στο κείμενο αναφέρεται πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει κάθε ενέργεια που βλάπτει τις σχέσεις «καλής γειτονίας», να εξομαλύνει τις σχέσεις τις με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και να σεβαστεί τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, τόσο στον υδάτινο, όσο και στον εναέριο χώρο. Επιπρόσθετα, τονίζεται πως το Κυπριακό ζήτημα, αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την ΕΕ, του οποίου η λύση θα πρέπει να βασίζεται στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι, οι οποίες αντιβαίνουν στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και διασαφηνίζει τη σημαντικότητα του καθεστώτος του Βαρωσίου, αλλά και την ανάγκη πλήρους σεβασμού προς τα ψηφίσματα 550, 541, 789 και 1251. Ακόμη, το Συμβούλιο ζητά την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί από τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου από τον Οκτώβριο του 2020.
Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνεται η προσήλωση της ΕΕ σε συγκεκριμένα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, τα οποία προνοούν για λύση του Κυπριακού τη ΔΔΟ, αγνοώντας άλλα που καταδικάζουν ξεκάθαρα την εγκληματικότητα της Τουρκίας, την εισβολή και την κατοχή, παρέχοντας έτσι πλεονέκτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παρόλο που ζητείται σεβασμός προς τα ψηφίσματα 550 και 541, με τα οποία αναγνωρίζεται, μεταξύ άλλων, η παράνομη φύση του ψευδοκράτους και καταδικάζεται ο εποικισμός, γίνεται επίκληση και στα ψηφίσματα 789 και 1251. Τα δύο τελευταία ψηφίσματα, που επικαλούνται συχνά η πολιτική μας ηγεσία και τα ΗΕ κατά τις αναφορές τους στο Κυπριακό, σε συμβούλια και συνομιλίες, αποτελούν ψηφίσματα που εναντιώνονται στα συμφέροντα της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, το ψήφισμα 789 απαγορεύει στην Τουρκία κάθε προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου, υιοθετώντας όμως μέσω της παραγράφου 3 τη δέσμη ιδεών Γκάλι, που προβλέπουν την εγκαθίδρυση της ΔΔΟ στην Κύπρο. Έτσι, το Κυπριακό πρόβλημα τίθεται στη βάση του δικοινοτισμού και καταργείται η κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα νομιμοποιείται το ψευδοκράτος. Επιπλέον, το ψήφισμα 1251 αναφέρεται μεταξύ άλλων στο προδοτικό σχέδιο του κ. Κόφι Ανάν, το οποίο καταψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού το 2004, καθώς το 76% των Ελλήνων της Κύπρου υποστήριξε το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν, που είχε ως βάση του τη ΔΔΟ.
Η ΕΕ έχει δήθεν προειδοποιήσει από καιρό την Τουρκία για κυρώσεις, εξαιτίας των παράνομων ενεργειών της, όμως ο κατακτητής αγνοεί επιδεικτικά τις οποιεσδήποτε υποδείξεις, συνεχίζοντας τις εντατικές προκλήσεις και τις απειλές. Παρά όμως τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, οι κυρώσεις δεν εφαρμόζονται, ενθαρρύνοντας έτσι την τουρκική επιθετικότητα.
Το πρόβλημα όμως δεν έγκειται μόνο στην ανύπαρκτη στάση της ΕΕ, αλλά και στη «λογική» της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ακολουθεί ένα μοτίβο κατευνασμού και απάθειας όσον αφορά το Κυπριακό. Η ΚΔ δεν δηλώνει καν διατεθειμένη να διεκδικήσει όλα όσα της ανήκουν, προβαίνοντας επανειλημμένα σε λανθασμένες και εθνικά επικίνδυνες ενέργειες. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλλει κυρώσεις, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι διατυμπανίζουμε μια λύση που αντιβαίνει στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και που στρέφεται ενάντια στην επιβίωσή μας.
Επιβάλλεται λοιπόν η ΚΔ να σταματήσει να δέχεται παθητικά την τουρκική αλαζονεία. Προκειμένου να απαιτήσουμε από την ΕΕ την έμπρακτη βοήθειά της, επιβάλλεται αρχικά να θέσουμε ως βάση λύσης του Κυπριακού, την Απελευθέρωση ολόκληρου του νησιού. Πέραν τούτου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να διατηρήσουν μια στάση που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατών-μελών της Ένωσης, ενάντια στις τουρκικές παραβιάσεις.