Το αδιανέμητο κονδύλι αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί τους φοιτητές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για χρηματικό ποσό που προκύπτει από το κονδύλι που παρέχεται για στήριξη των φοιτητών με βάση τον Κρατικό Προϋπολογισμό κάθε έτους. Για παράδειγμα, παρέχεται κονδύλι για τη Φοιτητική Χορηγία, το Πρόγραμμα Κρατικών Υποτροφιών, καθώς και άλλα φοιτητικά προνόμια. Ωστόσο, αντί της εξάντλησης ολόκληρου του σχετικού κονδυλίου, προκύπτει κάποιο χρηματικό ποσό που παραμένει αδιανέμητο.
Τα έξοδα ενός φοιτητή, ιδιαίτερα όταν ο φοιτητής σπουδάζει στο εξωτερικό, είναι συχνά δύσκολο να καλυφθούν από την οικογένεια, όταν δεν υπάρχει κάποιου είδους στήριξη. Έτσι, είναι απαραίτητη η εξασφάλιση επαρκούς οικονομικής ενίσχυσης, η οποία απαιτεί την αξιοποίηση ολόκληρου του αδιανέμητου κονδυλίου αποκλειστικά για τους φοιτητές. Το επιπλέον βοήθημα θα μπορεί να συμβάλει για παράδειγμα στην εξόφληση του ενοικίου, των διαφόρων λογαριασμών του Δημοσίου, καθώς και στην κάλυψη των αεροπορικών ναύλων και όλων των απαραίτητων οικονομικών αναγκών των φοιτητών.
Πριν από λίγες μέρες, κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που προνοούσε τη διάθεση του αδιανέμητου κονδυλίου της Φοιτητικής Χορηγίας. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από τον ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και τα «φοιτητικά» παραρτήματά της, φημίζονταν πρόσφατα για την «παροχή πρόσθετης χορηγίας» στους φοιτητές για τα αεροπορικά ναύλα και τη στέγαση. Η λεγόμενη όμως, «πρόσθετη χορηγία», προκύπτει από το αδιανέμητο κονδύλι, το οποίο ούτως ή άλλως θα έπρεπε να παρέχεται για τους φοιτητές. Παρόλα αυτά, ο ΔΗΣΥ καταψήφισε τροπολογία που αφορά τη διάθεση του αδιανέμητου κονδυλίου.
Πάγια θέση της Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, είναι η αύξηση του κονδυλίου που παρέχεται για Έρευνα και Παιδεία. Πέραν όμως του γεγονότος ότι το συνολικό κονδύλι παραμένει χαμηλό, είναι αδιανόητο να μη διανέμεται ολόκληρο για τους φοιτητές. Οι συνεχείς περικοπές στον Τομέα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης, θα έπρεπε να καταδικάζονται από το σύνολο της κοινωνίας και από κάθε κόμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί κυβέρνησης Αναστασιάδη, οι περικοπές έφτασαν στα 24 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της δήθεν οικονομικής εξυγίανσης του κράτους. Το κράτος θα έπρεπε να επενδύει τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Άμυνας, οι οποίοι αποτελούν τα θεμέλια για την ευημερία κάθε κράτους.
Καταδικάζουμε τη συνολική στάση των πολιτικών ηγετών απέναντι στον Τομέα της Παιδείας. Κύριο μέλημα θα έπρεπε να αποτελεί το καλό των φοιτητών και όχι η ικανοποίηση συμφερόντων. Οι φοιτητές δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης για χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι φοιτητές αποτελούν τα μελλοντικά ενεργά μέλη της κυπριακής κοινωνίας, επομένως η περαιτέρω χρηματοδότηση στην εκπαίδευση έπρεπε να είναι αυτονόητη. Καταδικάζουμε κάθε περικοπή στον Τομέα της Παιδείας και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αύξηση του κονδυλίου.
Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης