Αεροπορική Τραγωδία HELIOS

Στις 14 Αυγούστου 2005, ένα αεροπλάνο της HELIOS ξεκίνησε με προορισμό την Πράγα της Τσεχίας από τη Λάρνακα, ενώ υπήρχε το ενδεχόμενο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας για στάση. Λίγο έξω από την Αθήνα, στο Γραμματικό, το αεροπλάνο έπεσε στερώντας τη ζωή σε 121 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 22 ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν για την εξακρίβωση της τραγωδίας, διαπιστώθηκε  ότι υπήρξε απότομη αποσυμπίεση του εσωτερικού του αεροσκάφους με αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου. Το πρόβλημα αυτό προερχόταν από τον διακόπτη ενεργοποίησης οξυγόνου στο πιλοτήριο. Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι επιβάτες ζούσαν, θα ήταν κλινικά νεκροί. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε ιστορικό με το σύστημα κλιματισμού, το οποίο παρουσίαζε και στο παρελθόν προβλήματα. 

Το πόρισμα δόθηκε τον Οκτώβριο του 2006 από την Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, και απέδωσε ευθύνες στους μηχανικούς που ήλεγξαν το αεροσκάφος, καθώς και στους χειριστές του για αμέλεια του προβλήματος, συγκυρίες που τροχοδρόμησαν τα τραγικά γεγονότα. Επίσης, το πόρισμα έδειξε ότι στα καθοδηγητικά δεσμευτικά εγχειρίδια των μηχανικών και του συγκεκριμένου αεροσκάφους δεν υπήρχε σαφής υπόδειξη για τοποθέτηση του διακόπτη. Το τελικό αίτιο της πτώσης, ως απόρροια των προηγουμένων, ήταν η διακοπή της λειτουργίας των κινητήρων λόγω έλλειψης καυσίμων.

Η δίκη ξεκίνησε στη Λευκωσία στις 17 Σεπτεμβρίου 2009, με τους υπαίτιους να κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Το πλημμελειοδικείο επέβαλε καταδίκη ενός χρόνου για κάθε απώλεια ζωής, συν τρία χρόνια ποινή βάσης, που αφορά την ενοχή τους για την ανθρωποκτονία. Η συνολική ποινή των στελεχών της εταιρείας είναι 124 χρόνια για τον καθένα. Το Φεβρουάριο του 2013 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε δεκαετείς ποινές φυλάκισης, εξαγοράσιμες έναντι 80 000 ευρώ, σε τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους.

Η εν λόγω τραγωδία είναι μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έπληξε τον Ελληνισμό της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Η σκέψη μας είναι πάντα τόσο στα θύματα, όσο και στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι έμειναν πίσω και θρηνούν τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων. Ας ελπίσουμε πως δεν θα βιώσουμε ποτέ ξανά τραγωδίες σαν και αυτήν και τα καλοκαίρια στο πολυβασανισμένο νησί μας θα σταματήσουν να ντύνονται στα μαύρα. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή τους.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση