Μάχη για την αναγνώριση από ψευδοκράτος

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους από χώρες στις οποίες ασκεί άμεση επιρροή. Ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών αποτελείται από κράτη – δορυφόρους της, συνεπώς η αποδοχή της «τδβκ» από τον οργανισμό αυτό, συνεπάγεται μαζική αναγνώριση από τέσσερα επιπλέον κράτη. Τα δεδομένα φαίνεται να τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον ανακοινώθηκε από Τούρκους και τ/κ πολιτικούς η αποδοχή της συμμετοχής του ψευδοκράτους, υπό το καθεστώς παρατηρητή, στη σύνοδο του ΟΤΚ τον προσεχή Νοέμβριο στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο ανακήρυξης του παράνομου κατοχικού μορφώματος.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο «τ/κ τύπος» αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του από το Στρασβούργο, κατά τη σύνοδο των Αρχηγών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, η επιρροή του τουρκικού κόσμου έχει αυξηθεί και το ψευδοκράτος θα καταστεί μέλος της ΟΤΚ με το καθεστώς παρατηρητή, θεωρώντας δεδομένη την κατάληξη αυτή. Επιπλέον, ο Ερσίν Τατάρ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στο Διεθνές Συμπόσιο Τουρκικού Κόσμου στην Τουρκία, επανέλαβε τα λεγόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντάς τα και ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν που «στηρίζει αυτόν τον αγώνα», αναφερόμενος στις προσπάθειες αναγνώρισης της λεγόμενης «τδβκ». Αναφέρθηκε επίσης, στη «Γαλάζια Πατρίδα» ως συνήθως, προβάλλοντας τις επεκτατικές ιμπεριαλιστικές βλέψεις της Τουρκίας.

Έπειτα, όσων αφορά το Κυπριακό, ο ψευδοηγέτης μίλησε για μια «μεγάλη διεθνή σκευωρία που θα φέρει τον τ/κ “λαό”, στο καθεστώς της μειονότητας, φυλακίζοντάς τον σε μια ομοσπονδιακή συμφωνία» και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα είναι πρόβλημα κυριαρχίας. Συνέχισε λέγοντας ότι το «δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα δεν εκπλήρωσε καμία υπόσχεση που έδωσε. Εμείς είπαμε “ναι” στο Σχέδιο Ανάν και εκείνοι είπαν “όχι”. Η ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε “όχι” επιβραβεύθηκε και τη δέχτηκαν μόνη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σημειώνεται ότι το ξεχωριστό δημοψήφισμα που έγινε στα κατεχόμενα για το Σχέδιο Ανάν, δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτό για την περίπτωση των τ/κ, εφόσον πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα ενός παράνομου ψευδοκράτους. Εκτός αυτού, ψήφισαν και οι παράνομοι έποικοι, οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι έγκυρο.

Ο κ. Τατάρ συνέχισε λέγοντας ότι: «Σκοπεύουν (οι ε/κ) να μας αφανίσουν κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη με εμπάργκο και απομόνωση, όμως κάνουν λάθος». Κατέληξε, έτσι, στο ότι πίσω από το ψευδοκράτος βρίσκεται η Τουρκία και τα τουρκογενή κράτη και στο ότι υπάρχει η «νοοτροπία» ότι η Κύπρος θα γίνει ελληνικό νησί. Τέλος, δήλωσε: «φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο ότι θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη στήριξη και της Τουρκίας, όταν διασφαλιστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια συνάντησης με φοιτητές του πανεπιστημίου στο πλαίσιο του συμποσίου, ο κ. Τατάρ, ανέφερε: «Όταν έρθουμε στην τουρκική ένωση θα υπάρχει πράγματι πολλή δουλειά εδώ. Μόνο τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια από έναν εμπορικό όγκο 700 δισεκατομμυρίων είναι ανάμεσά μας. Το άλλο εμπόριο διεξάγεται με άλλες χώρες. Επομένως, πιστεύω ότι οι κοινές αποφάσεις που θα ληφθούν με περαιτέρω προσέγγιση της ΟΤΚ τα προσεχή χρόνια, θα διευρύνουν τον υφιστάμενο όγκο εμπορικών συναλλαγών», συμπλήρωσε.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι με την ΟΤΚ η Τουρκία στοχεύει στην πολιτική αναβάθμιση και στην ανάπτυξη εμπορικών-οικονομικών σχέσεων με τα κράτη-μέλη του οργανισμού. Όπως σημείωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, «Η “βόρεια Κύπρος”, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κιργισία, είμαστε έξι κράτη, αλλά ένα έθνος», εντάσσοντας ήδη τα κατεχόμενα εδάφη μας στην τουρκική ένωση με τα λεγόμενά του.

Η ενίσχυση των προσπαθειών της Τουρκίας για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, είναι γεγονός. Για χρόνια η Τουρκία προωθεί το ψευδοκράτος και την αναγνώρισή του από την Ισλαμική Διάσκεψη, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει κάτι εφόσον δεν ασκεί στην εν λόγω οργάνωση τόσο μεγάλο έλεγχο όσο στην ΟΤΚ. Σημαντικά βήματα έγιναν και προς την προσέγγιση του Αζερμπαϊτζάν, του Πακιστάν και της Βρετανίας, αφού η τελευταία αποχώρησε από την ΕΕ. Ακόμα, είναι γνωστά τα τουρκικά σχέδια για προώθηση του ζητήματος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, τονίζουμε την ανάγκη για αντίδραση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον το ψευδοκράτος είναι παράνομα ανακηρυγμένο και απόρροια της παράνομης και εγκληματικής εισβολής της Τουρκίας στο νησί μας. Δεν μπορεί λοιπόν, να επιτρέπεται η συμμετοχή του σε κανέναν οργανισμό, ούτε να ασκεί εμπορική ή οποιουδήποτε άλλου είδους συνεργασία με άλλες χώρες. Έχουμε κάθε δικαίωμα να απευθυνθούμε στα Ηνωμένα Έθνη για το γεγονός, ώστε να αποτραπούν οι προκλητικές τουρκικές ενέργειες, όπως δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε και την καταδίκη της Τουρκίας μέσω του ΟΗΕ. Αρκεί η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία πάντοτε με την Ελληνική Δημοκρατία, να εκμεταλλευτεί μεταξύ άλλων τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν την Τουρκία και να χαράξει μια νέα πολιτική γραμμή, στη βάση της πραγματικής Απελευθέρωσης.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση