ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το Ψήφισμα 186, εγκαθίδρυσε το 1964 την Ειρηνευτική Δύναμη Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), μετά από αίτημα του Μακαρίου Γ’. Κύριος στόχος της ειρηνευτικής δύναμης, ήταν η αποφυγή και η αποτροπή των συγκρούσεων μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, αφού προηγήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αυτών. Η νεκρή ζώνη δημιουργήθηκε πρώτη φορά το 1964 μετά τον διαχωρισμό της Λευκωσίας και τη δημιουργία των θυλάκων των τουρκοκυπρίων.  

Μετά από 10 χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, ακολούθησε η δεύτερη εισβολή στις 14 Αυγούστου και λίγους μήνες αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, δημιουργήθηκε από τα ΗΕ ένας χάρτης της Κύπρου που απεικόνιζε μόνο τη γραμμή του Αττίλα μέχρι τις 16 Αυγούστου 1974. Μετά από έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 1975, σχεδιάστηκε ένας δεύτερος χάρτης από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο οποίος δεν σύναδε με τον πρώτο, εφόσον απεικόνιζε την τουρκική γραμμή νοτιότερα, τοποθετούσε την Εθνική Φρουρά της ΚΔ με ανακριβή τρόπο και όριζε την περιοχή ανάμεσα στις δύο γραμμές αντιπαράταξης ως «νεκρή ζώνη», στην οποία θα ασκούσε έλεγχο η ίδια η «ειρηνευτική» δύναμη. Για τη διαμόρφωση αυτή, δεν υπήρξε ούτε υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη. Επίσης, η ΚΔ παραχώρησε την περιοχή της νεκρής ζώνης, που βρίσκεται εντός των ελεύθερων περιοχών, στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την «επικράτηση της ασφάλειας» ανάμεσα στις κατεχόμενες και τις ελεύθερες περιοχές.

Έκτοτε τα προβλήματα κατά μήκος της νεκρής ζώνης αποτελούν συχνό φαινόμενο. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε επιτυχημένες εντατικές προσπάθειες από τη λεγόμενη «τδβκ» για την αναγνώριση αλλά και την επέκταση των «συνόρων» της. Η στάση που διατηρεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μαρτυρεί ακριβώς, αυτή την επιτυχία του ψευδοκράτους που οδηγεί στον υποβιβασμό της ΚΔ, καθώς και στην ενίσχυση του παράνομου καθεστώτος. Στις περιοχές της Δένειας και της Αχερίτου με τους γεωργούς, στο Μάμμαρι, στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο (αγγλικό κοιμητήριο), στην Αμμόχωστο και σε πολλά άλλα σημεία, επικρατεί μονίμως αναστάτωση.

Τα πιο πρόσφατα σημαντικά περιστατικά, αφορούν:

  1. Τον σχεδιασμό χαρτών της Κύπρου από τα ΗΕ, τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με επανασχεδιασμένους τουρκικούς χάρτες.

Οι χάρτες αυτοί του ΟΗΕ, απεικονίζουν την τουρκική «πραγματικότητα» για τα εδάφη της «τδβκ» και τη νεκρή ζώνη. Υιοθετούν ξεκάθαρα τις τουρκικές θέσεις και τα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν με τις πλάτες του διεθνούς οργανισμού. Αποδέχονται την επέκταση του κατοχικού καθεστώτος, εντάσσοντας σε αυτό τη νεκρή ζώνη, αλλά και άλλες περιοχές οι οποίες ποτέ δεν κατακτήθηκαν και βρίσκονται στην ελεύθερη Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συντελεί στο σχέδιο αλώσεως της νεκρής ζώνης και στην προέλαση των Τούρκων προς τον Νότο, ενώ αποποιείται τις ευθύνες της, σημειώνοντας «με ψηλά γράμματα» στο κάτω μέρος κάθε χάρτη ότι αποτελεί δικό μας δημιούργημα χωρίς να αποδεχόμαστε πλήρως το περιεχόμενό του και ότι δεν είναι ακριβής. Ωστόσο, τον ενσωματώνουν στις εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ. Η ΚΔ δεν θεώρησε σοβαρό το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν αντέδρασε ποτέ.

  • Την απαίτηση του ψευδοκράτους για επισύναψη ξεχωριστής συμφωνίας μεταξύ αυτού και ΗΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, Στέφαν Ντουζαρίκ, στο ΚΥΠΕ, έχει επιβεβαιωθεί ότι ζητήθηκε επίσημα με επιστολή από την ψευδοκυβέρνηση η σύναψη ξεχωριστής συμφωνίας με τα ΗΕ. Αν και η απάντηση των ΗΕ θα έπρεπε να ήταν δεδομένη, οι πιέσεις του ψευδοκράτους μέσω απειλών για κλείσιμο των δύο στρατοπέδων στη Λεύκα και στην Αμμόχωστο και για απαγόρευση της διακίνησης των Δυνάμεων εντός των κατεχομένων, χρησιμοποιήθηκαν ως πρόφαση από τα ΗΕ για τη συνέχιση της πολιτικής του κατευνασμού προς το κατοχικό καθεστώς. Φυσικά, οι κινήσεις των ΗΕ οφείλονται στην πραγματικότητα σε συμφέροντα δικά τους. Οδηγήθηκαν, έτσι, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας «φόρμουλας» στα μέσα Οκτωβρίου, από τα ΗΕ, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι βλέψεις της «τουρκοκυπριακής πλευράς», διαβεβαιώνοντας ότι οι συμφωνίες υπογράφονται μόνο με αναγνωρισμένα κράτη άρα δεν συζητούσαν για συμφωνία. Θα προέβαιναν, ενδεχομένως, σε ένα «memorandum of understanding», το οποίο δεν θα παραβίαζε τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και δεν θα αναβάθμιζε το ψευδοκράτος, αλλά ταυτόχρονα δεν θα εμπόδιζε την εκτέλεση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε όλη την επικράτεια του νησιού, κατά τον ίδιο τον Οργανισμό.

Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε νομική πράξη ανάμεσα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το κατοχικό καθεστώς, είτε συμφωνία, είτε μνημόνιο, που να αναγνωρίζει ρόλο στο ψευδοκράτος έναντι της ειρηνευτικής δύναμης». Έπειτα, ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, επεσήμανε ότι συμφωνίες με την ειρηνευτική δύναμη και τον Ο.Η.Ε, υπογράφουν τα κράτη και όχι τα ψευδοκράτη και πως αυτό επιβεβαιώνεται από τις διασφαλίσεις που έχουν ήδη ληφθεί από την «ειρηνευτική δύναμη». Επιπλέον, σε διαβήματα προχώρησε και το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνάντηση του κ. Νουρή με την αρμόδια  βοηθό ΓΓ των ΗΕ, για την αποτροπή της εν λόγω «συμφωνίας». Τελικά το αίτημα απορρίφθηκε από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Λιού Γιαντάο, δημιουργώντας αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά.

  • Την παραχώρηση του γηπέδου της ομάδας Τσετίνκαγια, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο ψευδοκράτος, για την πραγματοποίηση έργων.

Η υποχωρητική στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ απέναντι στη ξεχωριστή συμφωνία, άφησε περιθώρια για περεταίρω παραχωρήσεις στις κατοχικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν από την «ειρηνευτική δύναμη», να ξεκινήσουν έργα στο γήπεδο «ταξίμ» της τ/κ ομάδας Τσετίνκαγια, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Λήδρα Πάλας. Στις 17 Οκτωβρίου 2022, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ και με τη συγκατάθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, άρχισαν οι εργασίες, παρόλο που η τελευταία όφειλε να ζητήσει την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προτού τις επιτρέψει. Η νεκρή ζώνη αποτελεί μέρος των ελεύθερων περιοχών της ΚΔ, το οποίο παραχώρησε η ίδια στα ΗΕ, ώστε να διαφυλαχθεί δήθεν η ασφάλεια στη νήσο. Επίσης, απαντώντας στις αντιδράσεις της ΚΔ, τα ΗΕ υποστήριξαν την «τουρκοκυπριακή πλευρά» και χαρακτήρισαν υπερβολική την «ελληνοκυπριακή». Ο κ. Κασουλίδης ζήτησε από τον κ. Στιούαρτ την άμεση αναστολή των εργασιών για να υπάρξει διαβούλευση με τις αρχές της Κυβέρνησης.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί, πως οι εργασίες πραγματοποιούνται από τη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (YİGM) του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει την υλοποίηση των έργων έρευνας, κατασκευής, συντήρησης και επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο. Προφανώς, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την ανάδειξη του αθλητισμού και της παιδείας στην περιοχή, αλλά επιδιώκει την ανάδειξη ισχύος και τη συνέχιση της επιρροής που ασκεί στο ψευδοκράτος.

  • Την εισήγηση από αξιωματούχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε Έλληνα Κύπριο γεωργό στη Δένειας, να συνεργαστεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του με τ/κ για να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Η απάντηση του γεωργού ήταν αρνητική ξεκαθαρίζοντας πως θα επρόκειτο για προδοσία εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα σε δεύτερη φάση, όταν ο αξιωματικός επισκέφθηκε το σημείο για να ορίσει τα χωράφια που θα μπορούν να καλλιεργούν οι τ/κ, επανέλαβε τα λεγόμενά του, ενώ το σημείο που κατέδειξε βρίσκεται γύρω στα 200 μέτρα νοτιότερα από το σημείο που καλλιεργούσαν οι Ελληνοκύπριοι γεωργοί. Επιπλέον, οι τελευταίοι ενημερώθηκαν από τον αξιωματικό ότι δεν θα ζητείται πάσο από τους τ/κ για άδεια για τις εργασίες τους. Η κοινοτική αρχή, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνεχείς εντάσεις εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή και τη γενικότερη προσπάθεια επέκτασης της κατοχής, εκτιμά πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο και όχι για μεμονωμένη προσπάθεια.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο ΥπΕξ, αλλά χωρίς καμιά απάντηση για μια εβδομάδα. Τότε, ο κοινοτάρχης της Δένειας, κ. Χριστάκης Παναγιώτου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην αδιαφορία του ΥπΕξ, απορώντας για τη θέση της ΚΔ έναντι στις σοβαρές αυτές παραβιάσεις. Το Υπουργείο τότε, απέδωσε την καθυστέρηση στην απουσία του Υπουργού στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι ισχύει η υφιστάμενη οριοθέτηση στην περιοχή και «δεν παίρνονται τοις μετρητοίς, προτάσεις από κατώτερα, μη πολιτικά στελέχη». Τις επόμενες μέρες, ο κ. Κασουλίδης προέβη σε εκφοβιστικές δηλώσεις στην Κυπριακή Βουλή, σχετικά με την ύπαρξη Τούρκων κομάντος έτοιμων να επέμβουν στη «νεκρή ζώνη». Στόχος του, ο εκφοβισμός των Ελληνοκυπρίων, ώστε να μην «προκαλούν», αφήνοντάς τους εν τέλει δύο επιλογές: να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους ή να τα παραδώσουν σε τ/κ όπως πρότεινε ο αξιωματικός του ΟΗΕ, έναντι αμοιβής. Οι γεωργοί δήλωσαν τα εξής: «από τον Υπουργό Εξωτερικών του κράτους μας αναμέναμε πώς να μας υπερασπιστεί με διπλωματικές παρεμβάσεις και όχι να προχωρεί σε δηλώσεις εκφοβισμού». Αλλά τι άλλο να περιμένει κανείς από τον κολλημένο Υπουργό των ΜΟΕ και της καλής θέλησης.

  • Την εγκατάσταση συστημάτων 24ωρης παρακολούθησης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

Σύμφωνα με τον τ/κ «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ, πρόκειται να τοποθετηθούν κάμερες για την αύξηση των ψηφιακών ελέγχων, ούτος ώστε να καταπολεμηθεί το «λαθρεμπόριο κρέατος». Υποστήριξε σε γραπτές δηλώσεις του ότι «θα υπάρχει άμεση επέμβαση από ειδικές ομάδες σε όσους επιχειρούν να κάνουν “λαθρεμπόριο κρέατος”, ανάλογα με τις προειδοποιήσεις που θα γίνονται από το κέντρο παρακολούθησης». Η τοποθέτηση καμερών φαίνεται να στάθηκε ως αφορμή για να μπορούν να επεμβαίνουν εντός της νεκρής ζώνης, ασκώντας έλεγχο σε αυτήν.

Οι τουρκικές προκλήσεις φαίνεται να υποβιβάζουν και να αμφισβητούν την Κυπριακή Δημοκρατία, τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο, στοχεύοντας στην κατάργηση του ψηφίσματος 186, ασκώντας ειδική πολιτική γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το ψήφισμα ξεκαθαρίζει την ύπαρξη μόνο μίας κυβέρνησης στο νησί και ορίζει τους βασικούς όρους εντολής και δράσης της «ειρηνευτικής δύναμης», που αφορούν μεταξύ άλλων την προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα και τη διατήρηση και αναστήλωση του νόμου και της τάξης στο νησί. Συνεπώς, πρέπει να ακολουθούνται οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου και όχι οι παράνομες διατάξεις του ψευδοκράτους. Με την κατάργησή του, επιτυγχάνεται η ανάδειξη της ύπαρξης μιας ξεχωριστής οντότητας, κάτι που ενισχύει τις προσπάθειες των Τούρκων για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς αποτελεί απόρροια της εμμονής της κυπριακής πλευράς σε μια βάση λύσης που υλοποιεί τις τουρκικές αξιώσεις επί της Κύπρου. Η πορεία πλεύσης στο Κυπριακό επιβάλλεται να διαμορφωθεί, προκειμένου να μην οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση του νησιού μας. Η σκληρή αντιμετώπιση και ο σχεδιασμός που υιοθετεί η Τουρκία απέναντι στην ΚΔ, με την προέλαση προς τον Νότο και την άλωση περιοχών όπως το Μάμμαρι, η Δένεια, η Πύλα, τα Στροβίλια, η Αμμόχωστος κ.ά, οδηγεί στην αύξηση των εντάσεων και την πυροδότηση αναταραχών, υπό τις ευλογίες της «ειρηνευτικής δύναμης», όπως άλλωστε πράττει ανέκαθεν.

Παράλληλα, ο κατευνασμός των ΗΕ λειτουργεί προς όφελος των τουρκικών σχεδιασμών. Επί της ουσίας, παραγνωρίζεται επιδεικτικά η Κυπριακή Δημοκρατία. Η «ειρηνευτική δύναμη», εφόσον υπάγεται στα ΗΕ, οφείλει να ενεργεί κατά τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού και να υπακούει στο Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν διοικεί τη νεκρή ζώνη, αλλά ο ρόλος της είναι η επικράτηση της ειρήνης υπό τη συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης, που την επιβεβαιώνει κάθε έξι μήνες με την ανανέωση της θητείας της Δύναμης.

Οι εξελίξεις αυτές, λοιπόν, στο σύνολό τους, δημιουργούν ερωτήματα για την κατευναστική στάση των ΗΕ προς το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία. Όποιες και να είναι οι διεθνείς εξελίξεις, χρειάζεται αυστηρότερη διαχείριση των θεμάτων που υποβιβάζουν την υπόσταση της ΚΔ. Η κυβέρνησή μας, επιβάλλεται να αξιοποιεί τα δικαιώματά της και να απαιτεί την τήρηση των νομοθεσιών των ΗΕ, διαφυλάσσοντας την ασφάλεια και το Δίκαιο. Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, καταδικάζουμε το κατοχικό καθεστώς, την Τουρκία και ιδίως τη στάση των ΗΕ. Τα δύο αυτά μέρη (είναι σαφές ότι η «ηγεσία» του ψευδοκράτους ταυτίζεται με την τουρκική) λειτουργούν μαζί εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ελλήνων της Κύπρου. Δεν επιτρέπεται η εδαφική επέκταση της κατοχής, ούτε η ισχυροποίηση του ψευδοκράτους. Το παράνομο αυτό μόρφωμα δεν διαθέτει κανένα δικαίωμα σύναψης συμφωνιών με κανέναν οργανισμό ή κράτος. Πρέπει να αποτραπούν οι προσπάθειές του για αναγνώριση και να επισημοποιηθεί πως πρόκειται για παράγωγο της εισβολής και της κατοχής στο νησί μας.   

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως ημέρα ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της Κύπρου από τους Βρετανούς.

Τα τρία παλληκάρια, που πάνω από όλα έβαλαν τον πόθο τους για Λευτεριά και Ένωση